Takhle bydlí Rath: Vězeňská služba ukázala celu, vysvětlila matraci i džíny

Ani po nástupu za mříže není kolem bývalého hejtmana Středočeského kraje klid. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová si postěžovala, že si David Rath žije v teplické věznici nad poměry, má vlastní zdravotní matraci, namísto mundúru nosí džíny a vůbec by měl být umístěn v zařízení s vyšší ostrahou. S tím ale věznice nesouhlasí. A aby to dokázala, zveřejnila dokonce fotografie Rathovy cely!

David Rath si podle pražského vrchního státního zastupitelství žije nad poměry. Vyplývá to ze závěrů listopadové prohlídky v teplické věznici, kde si odpykává trest za korupci.

Bradáčové vadí zejména tři věci. Rath prý dostal zdravotní matraci, aniž by měl povolení od lékaře, také si po vězení chodí v džínách a k tomu všemu by vlastně vůbec v teplické věznici neměl být, protože káznice nemá stupeň zabezpečení odpovídající jeho trestu.

Vrchní státní zástupkyně si na Rathovy údajně nadstandardní podmínky postěžovala dokonce i v reportáži České televize. A taková medializace se vůbec nelíbí vedení teplické věznice ani Vězeňské službě ČR. Ta proto vyrukovala dokonce s fotografiemi cely, ve které David Rath bydlí.

„Výkon trestu Davida Ratha probíhá standardním způsobem, to znamená, že je umístěn na běžné cele se standardním vybavením stejně jako ostatní odsouzení a k žádným stavebním úpravám ani výměně zařízení cely nedošlo,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Takto vypadá Rathova cela.

Co se jednotlivých stížností týče, podle Vězeňské služby k pochybení nedošlo. Matraci prý ředitel věznice povolil v dobré víře a rozhodně nešlo o protekci.

„Ředitel věznice, který je oprávněn v těchto věcech rozhodovat, takto rozhodl v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů do doby komplexního posouzení a vyhodnocení zdravotního stavu lékařem vazební věznice, aby kvůli případné prodlevě nedošlo ke zhoršení zdravotního stavu odsouzeného,“ stojí v prohlášení.

Vězeňskou službu prý také udivuje, že by snad v lidském jednání ředitele Blažka měly být spatřovány kriminální úmysly.

Okno cely, ve které si David Rath odpykává trest.

K případu nošení vlastního oděvu, tedy džín, se dnes vyjádřil dokonce sám generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Řekl, že měl Rath civilní kalhoty povolené na výtvarný kroužek, což je podle něj běžné i v jiných věznicích. 

Trestanci nosí vlastní oblečení prý proto, aby si neušpinili vězeňský oblek, který na sobě mají po celý zbytek dne.

David Rath působil v den nástupu za mříže uvolněně a rozdával úsměvy.

A co se týče Rathova údajného neodpovídajícího zařazení? I to má podle Dohnala zcela logické vysvětlení. 

Někdejší ministr zdravotnictví si po nástupu do výkonu trestu loni v říjnu podal stížnost proti umístění do věznice s vyšším stupněm ostrahy a požádal naopak o zařazení do věznice s nižším stupněm.

Dveře Rathovy cely

O tom ale bude soud rozhodovat až 16. ledna. A podle Dohnala vyhláška Ministerstva spravedlnosti vyloženě říká, že až do rozhodnutí má vězeň zůstat ve věznici nejbližší danému soudu, což je v Rathově případě právě v Teplicích.

„Jiný postup by byl z hlediska vyhlášky nejen nesprávný, byl by i nelogický a pro stát zcela neekonomický a rovněž bezpečnostně rizikový, jelikož vězni by trávili čas na eskortách,“ cituje Dohnala server Česká justice.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:50 čtvrtek 7. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 27
  • 27
  • 22
  • 19
  • 18