Rath nastupuje do basy! Minule si stěžoval na deprese, ale také vyběhal 7 kilo

Je to tu, bývalý ministr zdravotnictví či hejtman Středočeského kraje David Rath jde za mříže. Od soudu dostal výzvu k nástupu do vězení, aby si odseděl sedmiletý trest za přijetí úplatku. Nelíbí se mu, že výzvu nedostal poštou, ale od policistů, a už předtím si stěžoval na výši trestu. Naposledy mu přitom basa prospěla, udržoval se v kondici, běhal na střeše kriminálu a zhubl prý sedm kilo!

Déle už svůj pobyt na svobodě prodlužovat nemůže. David Rath, kdysi významný politik působící i jako ministr zdravotnictví, dostal výzvu k nástupu za mříže, kde si odpyká sedmiletý trest za přijetí úplatku ve výši sedmi milionů korun.

Rath, který má kromě toho zaplatit i peněžitý trest ve výši deset milionů korun, se bude ve věznici hlásit v pondělí. Postěžoval si ale, že mu výzva nepřišla poštou přímo od soudu, ale přinesli mu ji policisté. Nelíbí se mu ani pětidenní lhůta pro nástup, podle něj je moc krátká.

„Rozsudek byl doručen na soud 28. září a už 1. října mi výzvu přinesla skupina policistů v civilu,“ cituje Ratha server Novinky.cz.

Rath si už v červnu, kdy si vyslechl rozsudek, postěžoval, že k němu byl soudce nepřiměřeně tvrdý. Vrchní soud prý podlehl tlaku veřejnosti a politiků a udělil mu exemplární trest.

David Rath v rukou policie poté, co byl zatčen za přijetí úplatku.

Není divu, že se Rathovi za mříže nechce. Tvrdý režim českých věznic už si vyzkoušel, ve vazbě strávil krátce po propuknutí korupční kauzy v roce 2012 více než rok. Tuto část života následně označil za „neživot“ a postěžoval si, že trpěl depresemi a beznadějí, zvláště proto, že nemohl ani pracovat a měl jen omezený styk s rodinou.

Pravda ale také je, že v určitém ohledu Rathovi vazba i prospěla. Měl spoustu času sám pro sebe, hodně prý četl, synům kreslil obrazy a především se dostal do formy. 

Server Blesk.cz tehdy zveřejnil exkluzivní fotografii, kterak Rath pod dozorem bachaře běhá na střeše litoměřické věznice. Sám později přiznal, že během pobytu za mřížemi zhubl sedm kilo!

Rath v litoměřické věznici piloval kondici.

Rath se podle obžaloby dopustil ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici, spolupracoval přitom s taktéž odsouzenou bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou a jejím manželem. Právě od nich si „legendárních“ sedm milionů v krabici od vína odnesl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:51 pátek 31. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 36
  • 32
  • 29
  • 28
  • 27