Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Matraci mu povolil „táta vězňů“. Ředitel kriminálu Blažek byl hvězdou seriálu ČT

    Nad Rathem drží dohled šéf teplické věznice Petr Blažek. | foto: reprofoto Česká televize

    Dostal se pod palbu nejvyšší státní zástupkyně. Lenka Bradáčová ho nařkla, že prý ulevuje bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi, nechává ho spát na zdravotní matraci a chodit v džínách. Přitom méně konfliktního člověka, jakým je šéf teplické věznice Petr Blažek, byste hledali marně. Znát to bylo v dokumentu České televize Uzamčený svět, který se právě „v jeho baráku“ natáčel. Blažek například vězně vede k umění, protože podle něj to je správná cesta, jak je napravit.

    David Rath dostává v teplickém vězení úlevy. S takovým nařčením přišla šéfka státních zástupců Lenka Bradáčová poté, co v káznici nechala udělat kontrolu. Bývalý ministr zdravotnictví prý má v rozporu s předpisy zdravotní matraci a také chodí v džínách.

    Dokonce prý vězení nezajišťuje odpovídající stupeň ostrahy, kterou Rathovi přiřkl soud.

    Vězeňská služba ČR, kterou namíchla také medializace kauzy od Bradáčové, se ovšem jala všechny údajné přestupky vyvrátit. Jak jsme vás již informovali, zdravotní matraci měl ředitel Rathovi povolit z humánních důvodů do doby, než jej zkontroluje vězeňský lékař. Džíny zase měl mít kvůli výtvarnému kroužku, což se povoluje i v jiných zařízeních.

    Právě na výtvarnou výchovu se mimochodem v teplické věznici dbá. Dobře to bylo vidět v šestidílném dokumentárním cyklu Uzamčený svět, který loni od ledna odvysílala Česká televize. 

    Ten se právě v zařízení, kde si nyní Rath odpykává trest, natáčel. A ředitel Petr Blažek, který je teď pod tlakem šéfky státních zástupců Bradáčové, v něm dostal spoustu prostoru.

    Petr Blažek radí vězňům s malováním.

    „Proč výtvarná věznice? Já si říkám, že to je úžasná šance, jak využít potenciál těch lidí, kteří tam jsou zavření. Výtvarné aktivity, když jsou dobře směřované, mají na vězně dobrý dopad. Jednak mohou vzniknout hodnotná výtvarná díla, jednak učíme lidi vztahu k umění, čímž měníme jejich hodnotový systém. A jestliže ho změníme, je tam šance na resocializaci, že ten člověk nebude opakovat trestnou činnost,“ vysvětluje například Blažek v jedné scéně.

    Dokument se věnuje příběhu několika vězňů, sleduje jejich pobyt za mřížemi. Blažek trestance skutečně k umění vede, jako amatérský malíř jim radí, ti nejlepší se například podílejí na zkrášlování vnitřních prostor.

    Šéf teplické věznice Petr Blažek

    Kromě toho je na samotném šéfovi vidět, že jde o mimořádně vyrovnaného, klidného a nekonfliktního člověka, kterému současná situace nemůže být příjemná. Sám se k Rathově kauze nevyjadřuje, vyhýbá se přestřelkám skrze média. A práci ředitele vězení dělá srdcem.

    „Když se jednou staneš ředitelem, jsi ředitelem čtyřiadvacet hodin denně. To znamená, že musíš být stále k dispozici. Nevím, jak bych to řekl, ale zkrátka nemáš moc prostoru pro nějaké svoje pocity a emoce, to neexistuje,“ prozrazuje Blažek na kameru.

    „Ve chvíli, kdy máš chuť do všeho kopnout, musíš si rychle uvědomit, že tady máš barák, ve kterém máš 170 vězňů a 140 zaměstnanců,“ dodává.

    David Rath

    Sám prý několikrát nabyl dojmu, že práce v kriminále nemá žádný cíl, na který by se mohl upínat a hnal by ho dál.

    „Ten stav, že to nemá smysl a nikam to nevede, to samozřejmě někdy přijde. Ale vždycky mě to za chvíli opustí a naskočí zase to, co je tu dobré a proč sem chodím rád. Že tu jsou kolegové, se kterými se dá spolupracovat a dají se ty věci posouvat dál. To je hrozně fajn. Kdyby tu ti lidé nebyli, dávno jsem skončil,“ vysvětluje.

    Nad Rathem drží dohled šéf teplické věznice Petr Blažek.

    Petr Blažek u Vězeňské služby ČR pracuje už přes 30 let a nepochybně se svým stylem práce vymyká. S vězni se snaží navodit vztah, pomáhat jim, radit, snad by se dalo až říct, že jim je za zdmi kriminálu otcem. A možná právě to je ta správná cesta.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:16 neděle 10. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      69
    • Haha
      25
    • Sladký
      25
    • Cože
      23
    • Trapas
      23
    • Tvl
      23
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...