David Rath je volný: Soud ho pustil na podmínku, vězení opustí během pár hodin

Už za pár hodin by si David Rath mohl užívat nově nabyté svobody. O jeho podmínečném propuštění rozhodl Krajský soud v Brně, který zamítl stížnost státní zástupkyně. Bývalý středočeský hejtman si na jihu Moravy odpykával sedmiletý trest za korupci. Odseděl si přesně polovinu, ve vězení strávil tři a půl roku.

Někdejší středočeský hejtman a lékař David Rath se v příštích hodinách dostane na svobodu. Krajský soud v Brně v úterý na neveřejném jednání zamítl stížnost státní zástupkyně proti listopadovému rozhodnutí městského soudu o jeho propuštění na podmínku.

Verdikt je pravomocný, Rath ani jeho advokát nebyli přítomní.

„Jsou splněny tři podmínky. Odpykal si polovinu trestu, prokázal polepšení ve výkonu trestu a má prognózu řádného života a nápravy na svobodě,“ odůvodnil listopadové rozhodnutí soudce Městského soudu v Brně Josef Tatíček.

„Myslím, že to byla dostačující zkušenost, abych něco podobného do konce života neudělal. Tehdy to byl souběh mnoha okolností, byl jsem hejtman, volební lídr, měl jsem blízko k vedení strany a to způsobilo celý ten děj,“ nechal loni na podzim se slyšet bývalý hejtman Středočeského kraje.

„Byla ustálená praxe, že člověk v nějaké pozici se snaží získat prostředky spojené s jeho politickou kariérou. Měl jsem to za běžnou praxi. Byl to tlak okolí, příležitost, ustálené zvyky ve vrstvě politické reprezentace a také chuť uspět, být pro stranu prospěšný,“ dodal Rath, jehož se zastal Svaz pacientů České republiky.

7 milionů v krabici

David Rath byl zadržen v květnu roku 2012. V krabici od vína si nesl sedmimilionový úplatek. Pražský vrchní soud později uznal exhejtmanovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

Kromě sedmiletého trestu vyfasoval Rath také peněžitý trest deset milionů korun a zákaz činnosti. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Právě to je podle státní zástupkyně jeden z důvodů, proč by měl zůstat ve vězení. 

Rath uvedl, že v případě propuštění by mohl peněžitý trest lépe splácet. Byl by prý schopen platit až šedesát tisíc korun měsíčně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:28 středa 11. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 3
  • 0
  • 0
  • 0