Soud opět uznal Ratha vinným. Potvrdil trest 8,5 roku vězení

Krajský soud v Praze znovu uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha vinným z korupce a ovlivňování zakázek. Rath byl původně odsouzen na 8,5 roku, rozsudek však byl zrušen z důvodu nezákonného použití odposlechů. Nejvyšší soud je ovšem znovu vrátil do hry a uznal je za regulérní důkaz. Dnes potvrdil svůj původní verdikt.

Exposlanec David Rath k dnešnímu soudu nedorazil. Již včera se nechal slyšet, že konečný rozsudek zná od svých zdrojů v Senátu.

Rathovým nadějím na osvobození zlomil vaz Nejvyšší soud, který loni vrátil do hry odposlechy, na jejichž základě byl před třemi lety odsouzen na 8,5 roku vězení.

Státní zástupce pro Ratha navrhoval 8 až 9 let vězení a propadnutí majetku, přičemž do výše trestu se trefil. Soud potvrdil svůj původní verdikt a Rathovi uložil 8,5 roku za mřížemi. Spolu s ním je obžalováno dalších deset lidí.

V době svého zatčení v květnu 2012 patřil Rath mezi nejviditelnější české politiky. Lékař, hejtman a poslanec v barvách ČSSD si vysloužil pověst muže s ostrým jazykem, schopného rétora, oponenti jej někdy kvůli jeho agresivnímu stylu nazývali až hulvátem. Každopádně v politice měl Rath našlápnuto dobře, krátce byl i ministrem zdravotnictví.

To vše se zhroutilo 14. května 2012, kdy jej policie nečekaně zatkla, zrovna když nesl krabici se sedmi miliony korun v hotovosti z domu svých přátel a údajných kompliců, Kateřiny Pancové (nyní Kottové) a Petra Kotta.

V průběhu let Rath nabídl několik verzí, jak se miliony do krabice od vína dostaly. Zpočátku nařkl policii, že mu krabici s penězi v nestřežený okamžik při zadržení podstrčila místo krabice s vínem. Pak přišel s teorií, že peníze byly určeny pro sociální demokracii na předvolební kampaň.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:54 čtvrtek 25. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4
  • 4