Soud rozhodl o propuštění Davida Ratha z vězení: Už to nikdy neudělám, slíbil exhejtman

Městský soud v Brně vyhověl žádosti o podmíněné propuštění bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který si odpykává sedmiletý trest za korupci. Rath si zatím odseděl polovinu trestu, u soudu slíbil, že něco podobného už do konce života neudělá. Zatím není jasné, zda bude rozhodnutí pravomocné. Záleží na tom, zda státní zástupkyně, která navrhovala žádost zamítnout, podá stížnost.

„Jsou splněny tři podmínky. Odpykal si polovinu trestu, prokázal polepšení ve výkonu trestu a má prognózu řádného života a nápravy na svobodě,“ odůvodnil rozhodnutí soudce Městského soudu v Brně Josef Tatíček.

Státní zástupkyně navrhovala žádost zamítnout a je tedy pravděpodobné, že podá stížnost. Tím pádem by se rozhodnutí nestalo pravomocným a David Rath by zůstal za mřížemi.

U soudu v úterý Rath řekl, že trest přijal a je připraven žít jinak než před uvězněním.

„Myslím, že to byla dostačující zkušenost, abych něco podobného do konce života neudělal. Tehdy to byl souběh mnoha okolností, byl jsem hejtman, volební lídr, měl jsem blízko k vedení strany a to způsobilo celý ten děj,“ nechal se slyšet bývalý hejtman Středočeského kraje.

„Byla ustálená praxe, že člověk v nějaké pozici se snaží získat prostředky spojené s jeho politickou kariérou. Měl jsem to za běžnou praxi. Byl to tlak okolí, příležitost, ustálené zvyky ve vrstvě politické reprezentace a také chuť uspět, být pro stranu prospěšný,“ dodal Rath, jehož se zastal Svaz pacientů České republiky.

David Rath stanul 9. listopadu 2021 před senátem městského soudu v Brně, který se začal zabývat žádostí o jeho podmíněné propuštění.

7 milionů v krabici od vína

David Rath byl zadržen v květnu roku 2012. V krabici od vína si nesl sedmimilionový úplatek. Pražský vrchní soud později uznal exhejtmanovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

Kromě sedmiletého trestu vyfasoval Rath také peněžitý trest deset milionů korun a zákaz činnosti. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Právě to je podle státní zástupkyně jeden z důvodů, proč by měl zůstat ve vězení.

Rath ale uvedl, že v případě propuštění by mohl peněžitý trest lépe splácet. Byl by prý schopen platit až šedesát tisíc korun měsíčně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:21 středa 9. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 10
  • 6
  • 4
  • 3
  • 1