Bradáčová sebrala Rathovi matraci: „Skvělé!“ slaví Michálek. Kde to žiješ? ptají se ho Piráti

David Rath není zrovna miláčkem davů, nicméně v kauze údajných nadstandardních podmínek v teplické věznici stojí spousta Čechů za ním. Po kontrole státního zastupitelství mu byla zabavena zdravotní matrace, ačkoliv ji podle advokáta měl na doporučení lékaře. Lidé a vesměs i politici se shodují, že právo na klidný spánek by měli mít i vězni. Z toho, že při takovém „zločinu“ teplickou věznici státní zástupkyně Bradáčová nachytala, má ovšem radost místopředseda Pirátů Jakub Michálek. „Paní Bradáčová to skvěle vyhmátla a mám radost, že máme takhle důsledné státní zástupce,“ raduje se.

Spal na zdravotní matraci a je z toho kauza jako hrom. Šéfka státních zástupců Lenka Bradáčová údajně načapala teplickou věznici při tom, že poskytuje úlevy bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi.

Rathův právník mezitím tvrdí, že jeho klient měl doporučení od lékaře. Ředitel věznice Petr Blažek prý navíc jednal v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů, aby se vězňův stav nezhoršil do doby, než jej posoudí lékař. 

Spor nabobtnal také kvůli tomu, že Bradáčová celou kauzu medializovala, což se nelíbí Vězeňské službě ČR.

Ačkoliv David Rath jako odsouzený korupčník není zrovna miláčkem davů, velká část české veřejnosti stojí za ním. Přece i vězeň má právo se v klidu vyspat, shodují se lidé. Platí to i pro některé odborníky.

„Přiznám se, že mi to zatím připadá jako malichernost, tahat se s vězněm o matraci. Myslím, že spaním na byť i nadstandardní matraci vězeň neporušuje pravidla výkonu trestu, zejména pokud mu matraci povolil ředitel věznice,“ řekl serveru Česká justice třeba Tomáš Sokol, člen prezidia Unie obhájců ČR a místopředseda České advokátní komory.

Exposlanec David Rath.

Další se pak bližších soudů zdržují. Najdou se ale i tací, kteří přísné praktiky státní zástupkyně Lenky Bradáčové vítají přímo s otevřenou náručí. A volají dokonce po tom, aby bylo vedení teplické věznice za povolení zdravotní matrace potrestáno!

Třeba jako místopředseda Pirátské strany Jakub Michálek.

„Věznice není hotel. Lidé už jsou alergičtí na výsady Ratha, Dalíka, Janouška a dalších vlivných, které se podařilo odsoudit. Paní Bradáčová to skvěle vyhmátla a mám radost, že máme takhle důsledné státní zástupce. Předpokládám, že z toho vedení věznice v Teplicích vyvodí osobní odpovědnost,“ řekl Michálek České justici.

Jakub Michálek

Jeho vyjádření už dokonce vyvolalo diskuzi na veřejně přístupném pirátském fóru. Podnět k ní zavdal návštěvník, tedy nikoliv člen strany, Lukáš Petržílek.

„Kde to žijeme? Ve středověku? Představujeme si vězení jako temnou komoru, slamník, chléb a čistou vodu? Ideálně doplněný o práci v kamenolomu střeženém z vysokých strážních věží s lidmi se samopaly, či snad dokonce v uranovém dole? Čeho se ještě od pana Michálka dočkáme? Obhajoby pracovních táborů z padesátých let minulého století?“ ptá se.

Řada Pirátů pak Michálkovo vyjádření obhajuje, jiní jsou proti. Třeba šéf zahraničního odboru David Wagner, jehož příspěvek „olajkovala“ dokonce první dáma strany, manželka předsedy Ivana Bartoše Lydie.

„Trochu jsem myslel, že fandíme důstojným věznicím, které mají funkci spíš reformní a k tomu trestání vydělením ze společnosti. Obhajobu principu ‚ať trpí‘ tedy moc nechápu, čeho se tím má dosáhnout? Jako že se mu má ještě trest odnětí svobody přisolit o to, že si zkřiví záda, ať se mu hrozně pomstíme?“ nechápe Wagner.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:55 sobota 9. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 122
  • 61
  • 38
  • 31
  • 28
  • 26