Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Miloši, seznámil nás Šlouf, naléval si borovičku, pilo se do němoty! Rath psal Zemanovi

    David Rath napsal dopis Miloši Zemanovi. V něm zavzpomínal na jejich společnou minulost, aby Zemanovi, který tvrdí, že se nesetkali, osvěžil paměť. | foto: koláž Expres.cz

    Přes tři roky tráví bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath po soudech, které rozhodují o tom, zda se dopustil korupce. Poté, co byl rozsudek, který Ratha odsoudil k 8,5 letům vězení zrušen, prezident Miloš Zeman pohrozil, že na soudce, který Ratha fakticky osvobodil, podá kárnou žalobu. Rath za to Zemanovi napsal dopis, ve kterém důvěrně popisuje jejich společnou minulost.

    David Rath si koncem loňského roku mohl oddechnout. Rozsudek, který bývalému ministrovi zdravotnictví a hejtmanovi Středočeského kraje ukládal za korupci trest odnětí svobody v délce 8,5 roku a propadnutí majetku v hodnotě 20 milionů korun, byl zrušen, jelikož odposlechy, na základě kterých soud rozhodoval, měly být pořízeny nezákonně.

    Na soudce Vrchního soudu v Praze Pavla Zelenku, který zrušil rozsudek v mediálně ostře sledovaném Rathově procesu, se rozhodl posvítit si prezident Miloš Zeman. Ten prohlásil, že zvažuje na soudce Zelenku podat kárnou žalobu, jelikož faktické osvobození exministra považuje za závažné pochybení a podporu korupce.

    Zemanovo prohlášení nenechalo Ratha klidným a prezidentovi napsal dopis.

    „Vážený pane prezidente, milý Miloši, dovoluji si Tě oslovit i milý Miloši, protože jsi mi před lety u sebe doma v Novém Veselí nabídl tykání a od té doby si tykáme. Z médií jsem se sice dozvěděl, že si na naše setkání nepamatuješ, ale beru novinářské zprávy s rezervou,“ začíná dopis Rath, jenž v něm uvádí četné detaily o vztazích, které se Zemanem měl v minulosti.

    To, že Zeman s jistotou hovoří o Rathově vině, označil exministr za smutné. „Pokud by sis něco takového skutečně myslel, tak mě to mrzí, protože jsi podlehl tomu, co celý život kritizuješ. Podlehl bys totiž mediální kampani a šířeným dezinformacím,“ opřel se do Zemana Rath. Prezidenta obviňuje z jednostranného pohledu na věc a šíření nepravd. Rath v dopise líčí, jak se Zemanem seznámil a do nejmenšího detailu popisuje jejich vzájemná setkání, která často probíhala v restauračních zařízení.

    Rath v dopise prozrazuje i to, jak se poprvé se Zemanem setkal. Setkání přitom zprostředkoval kontroverzní Zemanův bývalý poradce, komunistický lobbista Miroslav Šlouf. Toho si měl pro Ratha Zeman poslat v době, kdy se uchýlil na deset let do politického ústraní na svou chalupu na Vysočině.

    „Mirek ti vezl plný koš oblíbených potravin a pití. Vítal jsi nás chlebem z nějaké lokální pekárny, který jsi vychvaloval, a podávána byla studená jitrnice. Vysvětloval jsi mi, že becherovku už nepiješ, protože máš cukrovku, a naléval jsi nám tuším borovičku, nebo slivovici,“ popisuje Rath a dodává, že k setkání na stejném místě ve stejné sestavě došlo pak ještě několikrát.

    Další ze setkání se Zemanem, na které Rath v dopise vzpomíná, se odehrálo v pražské restauraci U Lípy, kde Rath zařídil, aby Zemanovi uvařili jeho oblíbenou vinnou klobásu, která není na jídelním lístku. „Večeře byla velice povedená, bohužel jeden z našich kolegů nevydržel tempo v pití a usnul tak, že jsme ho museli odnést do auta, které Tě odváželo domů,“ připomíná Zemanovi Rath.

    Rath s politování vzpomíná i na to, jak byl Zemanem zavržen poté, co se ve vnitrostranickém sporu postavil za Jiřího Paroubka, jenž nesouhlasil se Zemanovým návrhem dosadit Miroslava Šloufa za volebního manažera ČSSD. „Myslím, že nyní si určitě si naše setkání také vybavuješ. Pokud skutečně ne, pak jde o závažnou věc a měl bys urychleně konzultovat své lékaře,“ uzavírá ironicky svůj dopis Rath.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:29 úterý 30. května 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Trapas
      26
    • Haha
      15
    • Sladký
      11
    • Tvl
      8
    • Cože
      7