Medaile pro Davida z Dubí: Zeman ocenil mladíka, který bránil ženu proti přesile

Mezi oceněnými, které v pondělí ve Vladislavském sále Pražského hradu vyznamenal prezident Zeman, nechyběl ani David Michajlak (26) z Dubí. Na koupališti se loni v létě zastal mladé ženy, která byla napadena na tamním koupališti. Tam se na něj vrhlo několik mužů a způsobili mu zranění, kvůli kterým stanuli v říjnu 2019 před soudem. Za odvahu, s níž čelil přesile, byl Michajlak nyní oceněn medailí Za hrdinství.

„Dobré věci se prostě musí pochválit... Náš dvorní výčepák David Michajlak z restaurace U Marty oceněn prezidentem republiky státním vyznamenáním. Gratulace letí,“ napsal na svůj facebookový profil fotbalový tým SK Dubí nedlouho poté, co David Michajlak na Hradě převzal medaili Za zásluhy.

„Protože chceme předejít zbytečným diskuzím a kecům... Je jedno, zdali je to ten, či onen prezident. Je jedno, zdali vyznamenání dostal oprávněně, či neoprávněně. A už je úplně jedno, co z toho případně má. Prostě má ho a to je podstatné. Komu z Dubí se toto podařilo? Davide, užij si to!“ vzkázal za tým SK Dubí jistý Hrůša.

Útok skupiny mužů a žen na plavčíka Davida Michajlaka na koupališti v Dubí ze srpna 2018 vzbudil velké vášně. Muž přitom neudělal nic jiného, než že se pokusil oddělit od sebe dvojici žen, mezi jejichž ratolestmi došlo na brouzdališti k násilnému konfliktu.

Celý konflikt se podle svědka, který si nepřeje být jmenován, odehrál v dětském brouzdališti po roztržce dvou žen. Dítě jedné z nich (Romky) začalo nechtěně topit druhé dítě. Matka „bílého“ dítěte šla to svoje zachránit a tím celý konflikt začal. Romská matka ji napadla a začala surově bít a tahat za vlasy. 

„Během tohoto zmatku jeden obyčejný mladý muž, žádný jejich známý, vběhl do bazénu a snažil se napadené ženě pomoci. V tu chvíli do bazénku, ještě mezi pár dětí, které nechápaly, co se děje a brečely, naběhly dvě romské ženy a za nimi dalších šest romských chlapů. Všech těchto minimálně sedm lidí začalo toho kluka brutálně bít,“ uvedl svědek.

Ten si chtěl nejprve do auta doběhnout pro zbraň a varovným výstřelem vše ukončit, ale následně se rozhodl pomoci mladíkovi okamžitě a do bitky se zapojil.

David Michajlak, který skončil se zlomenými žebry, nosem, prokopnutou tváří a vyraženými zuby, se dával dohromady minimálně měsíc. 

V polovině srpna zveřejnil na sociální síti následující poděkování.

„Rád bych poděkoval všem za tak obrovskou podporu a finanční dary. Je vás tolik, že nejde každému zvlášť odepsat. Velmi si toho vážím a mockrát děkuji vám všem. Také chci poděkovat všem, co mi v těchto těžkých chvílích pomáhají, rodina, přátelé, známí i neznámí lidé. Město Dubí také zaslouží velký potlesk, jak se postavilo k situaci, ještě jednou velké díky, jsem rád, že lidi, co znám a poznávám, jsou stejného názoru, že si musíme pomáhat tak jako kdysi. Pomalu, ale jistě se léčím,“ napsal odvážný mladík, na jehož podporu se v Dubí konalo hned několik demonstrací proti rasismu a násilí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:56 středa 26. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 209
  • 43
  • 39
  • 39
  • 37
  • 37