Hvězda jachtingu David Křížek a manžel missky Váchové dostal tři roky vězení za tunelování

David Křížek (48), několikanásobný mistr republiky v jachtingu a manžel miss z roku 2003 Lucie Váchové (36), dnes Křížkové, míří za mříže! Vrchní soud v Praze ho ve středu shledal vinným v kauze vytunelování Metropolitního spořitelního družstva a Křížek dostal tři a půl roku vězení. „Nechal jsem se vlákat do světa byznysu, kde se na rozdíl od sportu nehraje fair play,“ nechal se slyšet manžel známé modelky a moderátorky.

Server iHNed.cz uvádí, že reprezentační jachtař David Křížek se u soudu ke všemu přiznal a připustil, že byl bílým koněm skupiny, která vytunelovala miliardy z kdysi největší kampeličky v zemi.

Křížek se ke svému odsouzení vyjádřil i na facebookových stránkách yachting.com, kde se článek pojednávající o středečním soudním líčení objevil.

„Přátelé a kamarádi, je to pravda. Po svých oceánských plavbách jsem se nechal vlákat do světa byznysu, kde se na rozdíl od sportu nehraje fair play, nic jsem nezpronevěřil a neukradl, ale nyní musím pykat za svoji důvěřivost a naivitu. Budiž to poučením pro ostatní,“ uvedl na sociální síti manžel modelky Lucie Křížkové, dříve Váchové.

David Křížek a Lucie Váchová

Křížek, který na jachtě čtyřikrát přeplul Atlantský oceán, se od svých kolegů jachtařů dočkal velké podpory. 

„Je to těžké období a bude jistě hůř, ale obrovská podpora, která se teď na mě ze všech stran valí, mi dodává sílu jít dál. Díky všem,“ vzkázal svým kamarádům na Facebooku úspěšný sportovec.

Křížek měl podle výše uvedeného serveru požádat o úvěr 28 milionů korun. Peníze měly sloužit na konkrétní realitní projekt, ale jachtař je přeposlal dál. Sám prý jen podepisoval papíry, které mu připravili jeho známí.

Byl naivní, ale věděl, co dělá, řekla soudkyně

David Křížek před soudem přiznal, že měl při podepisování dokumentů jisté pochybnosti. Lidé, kteří v pochybném byznysu „jeli“ s ním, ho ale prý ubezpečili, že je vše v pořádku a celý projekt je pod dohledem centrální banky.

„Je možné mu věřit, že byl důvěřivý a naivní, že se nechal ovlivnit osobami, které vystupovaly sebevědomě jako úspěšní podnikatelé. Ale není možné věřit, že by nevěděl, jaké kroky podniká,“ řekla ve středu předsedkyně senátu Vrchního soudu v Praze Hana Navrátilová.

David Křížek a Lucie Váchová

Původně Křížek dostal pouze tříletou podmínku a peněžitý trest 600 tisíc korun.

„Podmíněný trest s nízkým peněžitým trestem nevystihuje závažnost jeho jednání. Je třeba vyslat signál, že takové jednání nemůže být tolerováno,“ řekla Hana Navrátilová a Křížkovi nakonec přidala dalších šest měsíců, čímž se trest automaticky přeměnil na nepodmíněný.

V kauze vytunelování Metropolitního spořitelního družstva byli obviněni také tři členové představenstva a dalších šestnáct lidí. Křížek měl být jedním z mnoha desítek bílých koní.

Mezi pravomocně odsouzenými je i soudní znalec Vlastimil Hudeček, který pro většinu vylákaných úvěrů vypracovával výrazně nadhodnocené posudky na nemovitosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:33 sobota 4. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 29
  • 16
  • 14
  • 12
  • 6