Bezpečnostní expert: IS bude příští rok znovu útočit v Evropě, EU se musí připravit

Příští rok bude zle. Rabín David Bohbot, bývalý bezpečnostní expert a člen izraelských speciálních jednotek, žije v Česku už skoro 20 let. Myslí si, že islamisté se příští rok budou znovu více soustředit na teroristické útoky v Evropě. Bojovat s nimi musí EU, nikoliv Kurdové. Dobytím Mosulu a dalších bašt IS na Blízkém východě se podle něj totiž nic nezmění.

Válku s Islámským státem nemají vést Kurdové ani Mossad, ale Evropská unie, který okamžitě potřebuje nové vedení. To si myslí v Česku žijící bývalý bezpečnostní expert a člen izraelských speciálních jednotek David Bohbot.

I když bitvy o syrskou Rakku a irácký Mosul dopadnou porážkou IS, pro většinu světa se toho mnoho nezmění. Získáním těchto bašt islamistů sice Daesh oslabí, rozhodně ale neukončí.

Bohbot je bývalý bezpečnostní expert a člen izraelských speciálních jednotek.

„Daesh a jeho bojovníci jsou všude. V Maroku, Alžírsku, Libyi a tak dále. Radikální islamisté se budou stále organizovat a útočit, protože jsou všichni spojeni v boji za jednu věc, ideologii,“ vysvětluje Bohbot v rozhovoru pro Parlamentní listy. Podle něj se dá vysledovat, že za posledních 15 let se teroristé všude po světě učí čím dál tím lépe organizovat.

Jejich útoky jsou propracovanější a nebezpečnější. Bohbot tak očekává, že příští rok bude Evropa znovu čelit velkým teroristickým činům. „Radikálové prohlašují, že nás překvapí a budou úspěšní. Já jsem se naučil brát jejich sliby vážně,“ říká rabín.

Bohbot žije už skoro 20 let v Česku.

Kdo by tak podle něj měl důrazně zakročit je Evropská unie. Podle Bohbota je téměř jisté, že radikálové přijdou do Evropy na jaře, kdy je očekávána další velká vlna migrantů.

„Pašeráci uprchlíků, a ti, kteří falšují pasy, vydělávají miliony a EU to ignoruje,“ říká Bohbot, který se přiklání k názoru, že by Evropa neměla uprchlíky přijímat.

„Je nutné se začít starat jedině o své občany, což znamená totálně zavřít a zabezpečit hranice. Kdo takto nepřemýšlí, nebere bezpečnost a dobro občanů příliš vážně,“ uzavírá rázně Bohbot.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:27 pondělí 27. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9
  • 9