Sedmnácti ranami ubodal poslance: Ali obdivoval radikální islám, do programu ale nenastoupil

Z páteční tragické smrti konzervativního poslance Davida Amesse se vzpamatovává celá Británie. Otce pěti dětí, který v britském parlamentu zasedal od roku 1983 a zažil tak i éru Margaret Thatcherové, ubodal pětadvacetiletý útočník. Jak vyšlo najevo, šlo o jistého Aliho Harbiho Aliho, jehož otcem je bývalý somálský diplomat. Životní cesta mladého vraha byla hodně tajemná, navenek vystupoval jako dobrák, ve skutečnosti se ale postupně radikalizoval. Úřady o tom věděly, ale nic nepodnikly.

Téměř čtyřicet let sloužil David Amess britskému lidu a za celou tu dobu se nestalo, že by mandát od voličů nezískal. Přispěla k tomu nepochybně i jako snaha bojovat o každého jednoho občana jeho volebního okrsku. Poznali to i Češi, loni Amess zavítal do Prahy, aby zde orodoval za Brita, který seděl ve vazbě na Pankráci. Po soudu byl propuštěn.

Právě na setkání s voliči si politika v pátek vyhlédl pětadvacetiletý Ali Harbi Ali. Zasadil mu sedmnáct bodných ran, načež Amess neměl šanci přežít. Útočníka zadržela policie.

Od té doby kriminalisté usilovně pátrají po motivu mladého vraha. A ten se zdá být čím dál jasnější. Ali měl údajně v plánu zavraždit jakéhokoliv poslance britského parlamentu, a to ve jménu Alláha. 

Britský server Mail Online uvádí, že se muž celé roky radikalizoval. Nejméně před pěti lety jeho učitel upozornil na to, že si u Aliho všímá extremistických názorů. 

Policisté prohledávají dům, ve kterém Ali Harbi Ali žil.

Mladík byl tehdy zařazen do britského programu „deradikalizace“ s názvem Prevent, který má zabránit tomu, aby se z příznivců radikálního islámu stali teroristé. Jenže po přezkoumání nebylo jeho chování vyhodnoceno jako dostatečně radikální a účast na kurzu pro něj nebyla povinná.

Ali Harbi Ali se sice narodil v Británii, jeho rodiče ale pocházeli ze Somálska. Otec byl dokonce diplomatem a v somálské komunitě v Británii platí za uznávaného člověka. Zřejmě i fakt, že se rodiče rozvedli a v minulosti i načas odstěhovali zpět do Afriky, však měl na radikalizaci mladého muže svůj podíl.

Navenek se Ali snažil vystupovat seriózně. Přestěhoval se k tetě do domu v relativně luxusní londýnské čtvrti Kentish Town. Podle jednoho ze sousedů mluvil nahlas o tom, že by se rád stal lékařem NHS. 

Vrah britského poslance Davida Amesse

Ve skutečnosti se podle přátel mezitím za zavřenými dveřmi radikalizoval. Zejména během lockdownu prý sledoval na YouTube videa odsouzeného islámského kazatele Anjema Choudaryho. 

Nakonec se z něj stal tzv. osamělý vlk, tedy radikál, který jedná zcela na vlastní pěst. Tím, že se takoví jedinci s nikým nedomlouvají skrze komunikační sítě, je pro policii obtížné o jejich plánech zjistit cokoliv dříve, než je uskuteční.

„Nikdo by neměl zemřít tímto způsobem. Nikdo. Bez ohledu na rasu, náboženské nebo politické přesvědčení. Buďte tolerantní a snažte se to pochopit. Jsme naprosto zlomení, ale nadále budeme pokračovat v našich životech kvůli úžasnému a inspirativnímu muži,“ uvedla v prohlášení Amessova rodina.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 15. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 12
  • 9
  • 4
  • 3
  • 3