Rozhovor, který jí zlomí vaz? Nerudová: Jsou i jiná pohlaví, musíme to respektovat

Z nenápadné kandidátky se velmi rychle vyprofilovala v jednoho z největších favoritů prezidentských voleb. I tak ale existuje mnoho lidí, kteří ekonomce Danuši Nerudové (43) nemohou přijít na jméno. Kritika na její hlavu ještě zesílila poté, co se vysokoškolská pedagožka v rozhovoru rázně zastala transgenderové komunity a nebinárních lidí. Nerudová je toho názoru, že je třeba respektovat, že existují i „jiná pohlaví“. Z reakcí, jež kolují na sociálních sítích, se zdá, že by se mohlo jednat o názor, který Nerudovou připraví o hodně voličů.

Danuše Nerudová o sobě nedávno prohlásila, že jejím největším hendikepem je, že je krásná a mladá. Na sociálních sítích se pak strhla lavina posměšných reakcí. Na účet ekonomky vtipkoval i bývalý premiér Mirek Topolánek.

Mnohem větší sprchu ale Nerudová schytává nyní. Voliči totiž řeší její rozhovor pro youtubový kanál StandaShow, v němž prezidentská kandidátka řešila, kolik existuje pohlaví.

„Většinová společnost se shodne na tom, že existují dvě, ale myslím si, že bychom měli respektovat, že jsou v naší společnosti minority, které mají jiné pohlaví, a měli bychom to akceptovat,“ řekla na úvod Nerudová.

Moderátor se jí poté zeptal, jaké jiné pohlaví má na mysli.

„Třetí, čtvrté, páté... Už nevím, kolik jich v tuto chvíli je. Pro mě ale není důležité, kolik jich je, důležité je, aby je většinová společnost akceptovala a nenálepkovala tyhle lidi, protože nálepkování je to nejhorší, co můžeme dělat,“ myslí si ekonomka, kterou mnohé průzkumy ukazují jako největší favoritku prezidentských voleb.

„Co když za vámi přijdu já a řeknu, ať mi říkáte Veroniko a oslovujete mě ženskými zájmeny?“ ptal se Nerudové moderátor.

„My ještě nedošli tam, kde jsou v USA, že do patičky mailu píší, jestli je to he (on), nebo she (ona). Já bych akceptovala oslovování, které si přeje člověk, se kterým komunikuji. To je základ každé komunikace,“ reagovala Nerudová.

Danuše Nerudová

Nerudová tím ztratila mladé voliče, zuří i někteří influenceři

Vysokoškolská pedagožka svým pohledem na věc evidentně přišla o mnoho voličů, kteří se stále rozhodovali mezi ní a generálem Petrem Pavlem.

„Měl jsem to 70 na 30 pro generála. Dneska je to 100 pro generála,“ píše pod videem v komentářích jeden z diskutérů. „Takže prostě volím Pavla, děkuji za přesvědčení,“ přidává se jiný volič. „Tak ta je odepsaná,“ myslí si divák kanálu StandaShow.

Danuše Nerudová

Pro Nerudovou je velký problém, že rozhovor neudělal vůbec dobrý dojem na mladou generaci. Její slova o respektování dalších pohlaví řeší i někteří influenceři na sociálních sítích.

„Zcela upřímně mě tahle hyperkorektnost totálně sere,“ napsal na svém instagramovém profilu ve Stories například youtuber a tvůrce oblíbených podcastů Ivan Kloc, který je známý jako Kid Ajvn.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:57 sobota 22. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 147
  • 27
  • 20
  • 9
  • 7
  • 4