Nerudová vysvětlovala manžela, který prý nikdy nezastupoval Babiše

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová (44) musela opět vysvětlovat nesrovnalosti okolo své osoby. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně dříve rázně popírala, že by její manžel Robert Neruda, který se živí jako právník, někdy zastupoval konkurenta v boji o Hrad Andreje Babiše (68). Později však novináři vypátrali, že zastupoval firmu Agrofert, což Nerudová nyní přiznala. Z chyby obvinila členy svého týmu!

Danuše Nerudová se během prezidentské kampaně snaží být nejvíce transparentní kandidátkou. Třetího ledna dokonce na svých stránkách zveřejnila desatero největších dezinformací, jež o její osobě kolují po sociálních sítích.

Jako jednu z dezinformací uvedla zprávu, že její manžel Robert Neruda v minulosti zastupoval expremiéra Andreje Babiše, který se také letos uchází o post prezidenta České republiky.

„Můj manžel Andreje Babiše nikdy nezastupoval, naopak ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kde Neruda dříve pracoval, pozn. red.) navrhoval přísnější podmínky pro fúzi společností Agrofertu,“ uvedla Nerudová na svém webu .

Server Seznam médium ale nedávno upozornil na to, že dezinformace se dopustila sama Nerudová. V článku se mimo jiné píše, že Robert Neruda v době působení na ÚOHS asistoval holdingu Agrofert při fúzi se společností Agropol. Manžel Nerudové tehdy přešel do advokacie, konkrétně do tehdejší advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Neruda uvedl, že se dvakrát podílel na zastupování společnosti Agrofert o řízení a povolování spojení. Z veřejných zdrojů lze najít, že se advokátní kancelář, v níž pracoval, podílela na fúzi Agrofertu s firmou Loredana Corporation, která se specializuje na prodej průmyslových hnojiv. Neruda také napsal článek, kde přiznává práci pro Agrofert.

Jméno Roberta Nerudy figurovalo i ve fúzi Agrofertu se společností Agrofin Svitavy.

Poté, co tuto informaci zveřejnili novináři, se Nerudová rozhodla jednat. Pátého ledna se na jejím webu objevilo vysvětlení.

„Po upozornění novinářů, že by tato formulace mohla být zavádějící, upravuji: Můj manžel Andreje Babiše nikdy nezastupoval, přesné je ale uvést, že se v minulosti dvakrát podílel na zastupování společnosti Agrofert: před třemi týdny o tom sám psal i v článku na Seznamu. Části týmu toto doplnění v infografice uteklo a já se za to omlouvám. Děkujeme za upozornění a informaci doplníme,“ stojí na oficiálních stránkách prezidentské kandidátky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:51 čtvrtek 11. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 19
  • 8
  • 8
  • 4
  • 4