Pirátka chtěla léčit dítě bazénovou chemií. Teď se popere o místo v Poslanecké sněmovně

Na jedenáctém místě karlovarské kandidátky Pirátů pro podzimní volby stojí zajímavé jméno: Daniela Bílá. Dost možná se vám zdá povědomé, což není náhoda. V roce 2019 se objevila v popředí zájmu jako vyznavačka alternativní medicíny, která reálně uvažovala nad léčbou ročního dítěte po mrtvici podáním přípravků CDS a MMS, tedy žíravých látek podobných bazénovým chemiím. Na kandidátce má dokonce uvedeno, že je „alchymistkou“.

Na „zajímavou“ postavu na pirátské kandidátce, a tedy i potenciální poslankyni, upozornil Deník N, který právě i v roce 2019 o šarlatánských praktikách Daniely Bílé psal. 

Bílá, která je mimo jiné šéfkou místního sdružení v Karlových Varech a také aktivní členkou Milionu chvilek pro demokracii, tehdy zveřejnila příspěvek ve facebookové skupině zaměřené na alternativní léčbu, konkrétně na využívání přípravků pod označením Chlorine Dioxide Solution (CDS) a Mineral Miracle Supplement (MMS).

„Trápí mě problém ročního chlapečka, syna naší kamarádky, který měl v půl roce mrtvici. Bohužel na to lékaři přišli pozdě, zasáhli někdy až za tři dny. Takže má malý ochrnutou levou půlku těla. Nevíte někdo, jestli by mu nepomohlo něco z našich prostředků?“ napsala pirátka podle Deníku N.

Pirátská alchymistka Daniela Bílá

Problém je, že CDS a MMS jsou žíravé látky, které složením blízce připomínají přípravky pro dezinfekci bazénové vody. 

Podle členů facebookové skupiny jsou vhodné k léčení všeho, od spalniček po AIDS i rakovinu. Loni se šířila dezinformace, že jsou látky účinné také na covid-19. Šéf lékařské komory Milan Kubek ale v reakci na kauzu Daniely Bílé řekl, že konzumovat něco takového může pouze debil.

„Konzumovat dezinfekci na čištění bazénů může jenom debil, a jestli to někdo prodává k vnitřnímu užití lidem, je zločinec,“ nechal se slyšet Kubek. 

Daniela Bílá

Bílá tehdy prohlásila, že žádnou z látek nikoho neléčila a ani to nikomu nenutí. Sama ale prý CDS a MMS užívá.

Není to nebezpečné. Nejde o to, jestli tomu věřím. Je to vědecky dokázané a v Maďarsku je to normálně povolený zdravotnický přípravek,“ bránila Bílá svoje šarlatánství. Nedodala však už, že mohou Maďaři CDS užívat používat pouze jako dezinfekci.

Skupina „Užíváme CDS“, kde se příspěvek Bílé objevil, existuje dosud. Debatují v ní především popírači covidu-19 a odpůrci očkování a objevují se tam třeba i dotazy, zda přípravek pomáhá i na bradavice.

Daniela Bílá kandiduje v Karlovarském kraji.

Za návrh vpichování dezinfekce do žil byl za blázna označován i americký exprezident Donald Trump.

Daniela Bílá tehdy dostala anticenu Bludný balvan, kterou uděluje český klub skeptiků Sisyfos. Piráti na svém fóru řešili, jak s kauzou naložit. Nakonec ale vše vyšumělo a Bílá se nyní objevila na kandidátce.

Volby do Poslanecké sněmovny jsou na programu 8. a 9. října.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:46 středa 10. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 182
  • 26
  • 22
  • 12
  • 9
  • 4