Otec Mafie si zahrál její novou verzi. Přenos trhal rekordy a vynesl milion na charitu

Už dlouhých osmnáct let v České republice takřka bez výjimky platí, že je jedno, jestli hrajete počítačové hry, ale legendární Mafii znají všichni. Po téměř dvou desítkách let vznikla její nová verze, kterou si v rámci charitativního streamu vyzkoušel i tvůrce původní hry Daniel Vávra. Tradiční spojení Vávra a Mafia zafungovalo skvěle a přenos sledovalo přes padesát tisíc lidí, což je naprostý česko-slovenský rekord.

Mezi českými hráči počítačových her je jméno Daniela Vávry pojem. Vedle Mafie uspěl i se svou hrou Kingdom Come: Deliverance a jeho slovo má v branži pořádný zvuk. I proto byli všichni zvědaví, jak se bude často velmi kritický Vávra tvářit na předělávku slavného originálu.

Toho využil jeden z nejúspěšnějších českých streamerů Vojtěch Fišar alias Agraelus, který s Vávrou zorganizoval charitativní stream, během něhož se vybíraly peníze pro organizaci Dejme dětem šanci.

Během přímého přenosu diváci poslali 740 tisíc korun, následně na účet přispěli Vávra i Agraelus, charita tak získala rovný milion korun.

Stream trval téměř šest hodin a v jednu chvíli ho sledovalo až 54 289 diváků. To je naprostý rekord na platformě Twitch. Záznam pak byl dostupný i na YouTube, kde má přes 70 tisíc zhlédnutí.

Názory asi nejslavnějšího českého herního vývojáře zajímaly i diváky v zahraničí, a tak nedlouho po odvysílání streamu začala vznikat videa s anglickými titulky.

Jak moc byl stream sledovaný, dokládá také tabulka, podle níž to byl ten den třetí nejsledovanější přenos celosvětově.

Vávra byl k remaku hry z roku 2002 poměrně dost kritický, ale našly se i věci, které pochválil.

„Musím říct, že ta grafika je vážně skvělá. Nečekal jsem, že to bude vypadat až takhle hezky. To město i auta, je to vážně dobře udělané, to klobouk dolů,“ popisoval své první dojmy vývojář, který ale neměl vůbec radost z toho, že se americká společnost rozhodla změnit poselství na konci hry.

Daniel Vávra se podepsal pod vznik legendární hry Mafia.

„Tak to mě vážně naštvalo, protože co si budeme povídat, teď už budou všichni považovat tohle za tu první Mafii. Je přece jasné, že noví hráči zvolí lepší grafiku než příběh v osmnáct let staré hře,“ uvědomuje si Vávra.

Velkou chválu pěl Daniel Vávra především na dabing, který je podle něj lepší než v původní verzi. Nutno dodat, že po vydání Mafie v roce 2002 tvrdil, že on sám doporučuje hrát hru spíše v angličtině.

Daniel Vávra si společně s Agraelusem zahrál remake legendární hry Mafia.

Autoři remaku opět zvolili do hlavní role Marka Vašuta a jednu z hlavních postav daboval také Petr Rychlý. Dabing velkých počítačových her do češtiny se stává stále větší vzácností.

Podle zahraničních vývojářů všichni chápali postavení hry Mafia v České republice, a tak český dabing vznikl částečně jako pocta zemi, kde tato herní série původně vznikala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 27. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 20
  • 20
  • 14
  • 13
  • 12