Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zabili mladého studenta neonacisté? Policie možná objasní 13 let starou vraždu

    Policie možná po třinácti letech objasní vraždu studenta Daniela Tupého. | foto: Aktuality.skProfimedia.cz

    Po dlouhých třinácti letech se Slováci dost možná dočkají rozpletení jednoho z nejvíce medializovaných kriminálních případů. Partu teprve jednadvacetiletého studenta Daniela Tupého v roce 2005 přepadla skupina neznámých útočníků s noži, načež on jediný následkem osmi bodných ran zemřel. Policie od té doby tápe, za mříže dokonce poslala několik osob a následně je propustila, teď ale v případu konečně zaznamenala posun a mohla by Tupého vraždu vyřešit. O co v případu, o němž se dokonce v tuto chvíli natáčí film, jde?

    Ve večerních hodinách dne 4. listopadu 2005 došlo na Tyršově nábřeží v Bratislavě k brutálnímu útoku. Skupina maskovaných útočníků tam s noži a boxery v rukou napadla partu mladíků, a zatímco sedm obětí vyvázlo se zraněním, teprve jednadvacetiletý student filozofie Daniel Tupý následkem osmi bodných ran zemřel. Útok za tmy a zezadu byl zákeřný a nesmírně brutální.

    Hned od počátku se má za to, že za vraždou Tupého stojí skupina místních neonacistů. Okolnosti tomu nasvědčovaly, kromě vzezření samotných útočníků teorii nahrávala i skutečnost, že se na Tyršově nábřeží často scházeli příznivci levicového hnutí Antifa, kteří se s neonacisty nenávidí.

    Z toho důvodu pak začala slovenská společnost proti pravicovému extremismu brojit, pořádaly se demonstrace a lidé na vládu naléhali, aby začala více a důrazněji s projevy neonacismu bojovat. Daniel Tupý se stal jakýmsi symbolem odporu vůči fašismu, jenže vyšetřování mezitím vázlo. 

    Policie spoléhala na svědky, příliš moudrá ale z jejich výpovědí nebyla. Případu nepomohla ani vypsaná odměna půl milionu korun, na niž se složili rodiče oběti a několik slovenských médií.

    Pieta za Daniela Tupého

    K posunu došlo až po dvou a půl letech intenzivního vyšetřování.

    Tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák na tiskové konferenci oznámil, že policie v souvislosti s vraždou Tupého zadržela tři osoby – jednu podezřelou z vraždy a zbylé dvě z ublížení na zdraví – a poslala je do vazby. Vyšetřovatelé odhalili i čtvrtého domnělého útočníka, ten ale zemřel. Kaliňák připustil, že zadržení vzhledově skutečně vypadají jako pravicoví extremisté.

    Chvíli se zdálo, že mají vyšetřovatelé konečně vyhráno a spravedlnosti bude učiněno za dost. Postupem času policisté zadrželi další dva domnělé útočníky, oním vrahem pak měl být muž jménem Richard H., kterého usvědčili dokonce i dva klíčoví svědci.

    Za vraždu Daniela Tupého byl souzen Richard H., vina mu však prokázána nebyla. Bude v případu figurovat i nyní, kdy prý policie zaznamenala další posun?

    Následoval však soud, před nímž poškození nedokázali pachatele identifikovat, jeden z klíčových svědků popřel svou původní výpověď a další se nechal slyšet, že vrah i někteří další obvinění na místě činu vůbec nebyli. Výsledek? V červnu 2009 byli všichni obžalovaní pro nedostatek důkazů zproštěni viny.

    Neonacisté, nebo mafie?

    Případ od té doby zůstal na mrtvém bodě, dalším milníkem bylo už jen rozpuštění týmu specializovaného na vraždu Daniela Tupého, k čemuž došlo v roce 2010.

    Slováci tak mohli jen spekulovat o tom, kdo za vraždou mladého studenta doopravdy stojí. Teorie o neonacistech sice všichni vzali za svou a je i nejvíce pravděpodobná, ve skutečnosti ji však policie nedokázala s jistotou potvrdit.

    Spekulovalo se také o bratislavské mafii, na Tyršově nábřeží se prý totiž často obchodovalo s drogami. V roce 2011 dokonce televize Markíza přinesla informaci, že podsvětí nabízí 200 tisíc eur za jména nových svědků, kteří se v případu údajně objevili. Potvrdit to měly dva na sobě nezávislé zdroje.

    O vraždě studenta Daniela Tupého se v současné době natáčí dokonce film s názvem „Ostrým nožom“, ve kterém bude hrát i český herec Miroslav Krobot.

    Je otázkou, zda údajná nová zjištění v případu povedou až k dopadení útočníků. Slovenská policie zatím nechce nic komentovat, aby neohrozila vyšetřování.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 úterý 25. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      8
    • Super
      6
    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5