Politolog Daniel Kroupa: Tendence přát Zemanovi smrt jsou odporné

Politolog, vysokoškolský pedagog a signatář Charty 77 Daniel Kroupa se zamýšlel nad prezidentskými volbami, co nám přinesly, i nad očekáváními od Miloše Zemana jako staronové hlavy státu. Rozhodně se vymezuje proti těm, kteří spoléhají na brzké úmrtí prezidenta a vyhlášení nových voleb. Jako hlavní problém vidí, že zdiskreditované politické strany včetně opozice nebyly schopné za pět let vyprofilovat dostatečně silného protikandidáta.

Aktuální situaci v ČR vnímá Daniel Kroupa tak, že politicky má navrch Andrej Babiš, neboť má v ruce výkonné pravomoci. Svým mandátem má sice silnější pozici prezident Miloš Zeman, ale bez přímých prostředků, jak ten mandát uplatňovat. Politolog se zaměřil na skupinu kolem prezidenta ve chvíli vítězného povolebního proslovu.

„Přítomnost Milana Chovance či Tomia Okamury v týmu jeho lidí vzkazuje, kdo jsou nejbližší přátelé pana prezidenta, a jak jsme viděli, pan prezident rád své přátele odměňuje a nepřátele trestá,“ říká pedagog univerzity JEP v rozhovoru Pavla Štrunce a obzvlášť negativně vnímá přítomnost Tomia Okamury.

„Je to špatná zpráva do zahraničí. Okamura patří do kategorie, kterou Miloš Zeman v devadesátých letech nazýval fašistoidní. A jestliže se spojuje s člověkem, který vykazuje fašistoidní rysy, tak tím dává najevo do civilizovaného světa, což je Evropa a USA, že se s tímto světem rozchází. Že v tomto světě už nebude hrát žádnou významnou roli, pokud v tom světě nezvítězí podobně orientované strany.“

Optimistický není Daniel Kroupa ani po slovech Miloše Zemana, že se v dalším volebním období pokusí mírnit, být smířlivější a méně arogantní. 

„Nemusím vycházet ze svých osobních poznatků, ale každý, kdo trochu sledoval politiku, vidí, že slova pana prezidenta nemají v tomto ohledu prakticky žádnou váhu. Skoro všechno, co veřejně sliboval, tak pak dělal obráceně,“ vypočítává dosazení odsouzeného tuneláře na ministerstvo financí v rámci akce Čisté ruce, opoziční smlouvu nebo setrvání kancléře bez potřebné bezpečnostní prověrky na Hradě.

„Kdyby to byl dobrý prezident, člověk ryzího charakteru, a kdybych věřil, že má poctivé politické cíle, tak je mi úplně jedno, jestli ho vozí na vozíčku, nebo tu funkci vykonává vleže. A musím říci, že jsou mi odporné tendence upínat se k tomu, že když se nám nepodařilo prezidenta porazit v politické soutěži, tak budeme doufat, že to za nás udělá příroda. Tohle je špatné uvažování. Člověk, když je poražen, nebo neuspěje se svojí volbou, tak se má snažit jednat politicky. Spojit se s druhými lidmi a snažit se pracovat tak, aby se v příštích volbách úspěch dostavil.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 pátek 1. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 12
  • 4
  • 4
  • 3
  • 3