Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Křetínský z karantény řeší byznys: Jak ho zasáhne pandemie a co by měla udělat vláda?

    Majitel Sparty Daniel Křetínský a generální ředitel klubu František Čupr | foto: Profimedia.cz

    Sám si prošel nákazou novým typem koronaviru a zároveň musí jako majitel holdingu EPH reagovat na vývoj trhu hned v několika státech. Zasvěcenějšího člověka do ekonomických dopadů pandemie, než je Daniel Křetínský, byste hledali těžko. Jak by podle něj měl reagovat stát, která země zvládne koronavirus nejlépe a jak pandemii ustojí jeho byznys v nejvíce zasažené Itálii?

    Člověk z jeho okolí se nakazil koronavirem, a tak pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský (44) zamířil na testy. Zanedlouho se dozvěděl, že i on byl obávaným virem infikován. 

    Jak popisuje v rozhovoru pro server E15.cz, panicky obvolal všechny, s kým přišel v posledních dnech do styku, a zamířil do domácí karantény. Tam ale zjistil, že u něj má koronavirus průběh docela obyčejné rýmy.

    A tak začal řešit spíše byznys než vlastní zdraví.

    „Stát teď musí zasáhnout v několika směrech. Musí udělat maximum, aby eliminoval zbytečnou nezaměstnanost a pomohl menším podnikům překonat úplný výpadek příjmů za podmínky zachování zaměstnanosti. Druhým opatřením je dobrá péče o nově nezaměstnané. Třetím klíčovým pilířem je zajistit dostupnost půjček pro firmy, které teď procházejí ekonomickým šokem. Tato pomoc je návratná,“ popisuje Křetínský, jak by se podle něj měla vláda chovat, aby udržela podnikatelské prostředí co možná nejstabilnější.

    Dodal také, že je důležité, aby stát vydával ujišťující a pozitivní signály vůči zahraničním investorům. Ti totiž budou svoje investice samozřejmě omezovat a pro Českou ekonomiku by bylo velkou ranou, kdyby to právě zde bylo ve velkém množství.

    Protože má jeho holding EPH aktivity i v zemích silně zasažených pandemií koronaviru, může Daniel Křetínský hodně srovnávat. Jeho prognózou je, že nejlépe se situací popasuje Německo.

    „Můj osobní odhad je, že z těch velkých ekonomik výrazně nejlépe dopadne Německo. Bude mít nejmenší ztráty, přitom nemá nejvíce restriktivních opatření. Má mnohem méně mrtvých než Francie, Británie a dramaticky méně než Itálie. Mají vyšší kapacitu nemocnic, zejména jednotek intenzivní péče, reagují rychle, jsou výborně zorganizovaní,“ myslí si.

    Majitel Sparty Daniel Křetínský

    Přímo Křetínského byznys ale zase tak ohrožený není. A to ani v Itálii, která je koronavirem zasažena nejvíce a kde podniká také. Ačkoliv přiznává, že samozřejmě na vývoj situace musí reagovat a v karanténě tráví dvanáct hodin na telefonu.

    „Pokud jde o energetiku, je krizí také zasažena, ale rozhodně není nejpostiženějším sektorem. Infrastruktura ještě méně. Výroba energie je postižená krizí cen komodit i poklesem poptávky, přesto to není fatální. Co se týče EPH a energetického sektoru v Itálii, z ekonomického pohledu nervózní nejsem. Z lidského hlediska s Itálií opravdu soucítím,“ popisuje Křetínský.

    „V dalších oborech, ve kterých jsme, vidím největší dopady zatím asi na média. To pro nás není hlavní ekonomická aktivita, ale média jsou ve složité situaci, zejména tisk. Všechna média musejí fungovat, dokonce v těžších podmínkách, tisku ale navíc vypadly nejen příjmy z inzerce, ale jsou velká omezení v distribuční síti, která mají vliv na prodejnost tištěných verzí, takže dostávají negativní hit ze dvou stran,“ dodává muž, který vlastní přední periodika například ve Francii. 

    „Snažíme se využít toho, že máme dobrou finanční i likviditní situaci a jsme silná firma. Krize se v našem hospodaření promítne mírně negativně, nicméně méně než u drtivé většiny ostatních,“ ujišťuje nejmladší český dolarový miliardář.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 28. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Cože
      26
    • Trapas
      26
    • Sladký
      25
    • Haha
      24
    • Tvl
      23