Znečišťovatel a popírač klimatu! O Křetínském vychází ve Francii kniha, radost mít nebude

V Česku mu dělá vrásky na čele Sparta, za hranicemi to jsou zvídaví novináři. Ve Francii už za několik týdnů vyjde kniha s všeříkajícím názvem Pan K., velké a malé aféry Daniela Křetínského. Ta má odhalovat údajně tajuplné zákulisí byznysu jednoho z nejbohatších Čechů, a co víc, má se věnovat i jeho roli v klimatické krizi. Autor v ní Křetínského označuje za jednoho z největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě!

Jeden by řekl, že největším trápením boháče Daniela Křetínského je zoufalá Sparta. Ve Francii, kam v poslední době soustředí svoje podnikání, ho ovšem čeká náročnější zkouška.

Ačkoliv rád tahá za nitky z pozadí, teď tam bude moci pod pokličku jeho života nahlédnout celá země. Křetínského si vzal na paškál investigativní novinář listu Libération Jérôme Lefilliâtre a napsal o jeho aktivitách knihu.

Ta se bude jmenovat Mister K, Petites et grandes affaires de Daniel Kretinsky, v překladu Pan K., velké a malé aféry Daniela Křetínského.

„Kniha přinese odhalení o tajemném Danielu Křetínském, rozsahu jeho moci, jeho popírání klimatických změn a problematických poradcích,“ cituje ČTK přímo autora, který se prý několikrát setkal jak se samotným Křetínským, tak i s jeho poradci.

Daniel Křetínský na lavičce Sparty s dnes již odvolaným trenérem Jílkem

Jak jeho slova napovídají, kniha se nebude věnovat zdaleka jen diskutovaným skupováním podílů v několika různých francouzských novinách, ale také Křetínského údajnému podílu na znečišťování životního prostředí.

Jeden z nejbohatších Čechů totiž podniká v energetickém průmyslu a masivně investuje do uhelných dolů či elektráren. 

Lefilliâtre ho dokonce označuje za jednoho z největších znečišťovatelů životního prostředí.

Kniha, kterou vydává nakladatelství Seuil, by se na pultech francouzských knihkupectví měla objevit 12. března.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 20. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 35
  • 35
  • 29
  • 28
  • 26
  • 25