Migranti na dálnici D2: V kamionu dostali hlad a žízeň, pro pomoc se vydali pěšky

K naprosto kuriózní situaci došlo během minulého víkendu na dálnici D2. V odstavném pruhu u Lanžhota se procházeli tři muži z Bangladéše, kteří do České republiky přicestovali ukryti v kamionu. Dostali ale hlad a žízeň. Jejich cesta za jídlem a vodou ale netrvala příliš dlouho.

Třech zbloudilých cizinců si všiml jeden z projíždějících řidičů nákladního vozu a ten dal okamžitě echo policii. Policisté po příjezdu k odstavnému pruhu u Lanžhota zjistili, že trojice mužů pochází z Bangladéše a společně cestovali ukryti v kamionu.

Dlouhá cesta je ale zmohla více, než čekali. Měli velký hlad a žízeň. Během delší pauzy tedy prořízli plachtu kamionu a odešli hledat jídlo.

Podle Týdeníku Policie bylo jejich cílem Německo. Za transport, o němž neměl řidič kamionu ani tušení, prý zaplatili převaděči v Srbsku. Jejich cesta za dobrodružstvím ale skončila velice brzy. 

„V rámci readmisní dohody byli muži ve věku 17, 20 a 25 let předáni na Slovensko,“ nechal se slyšet policejní tiskový mluvčí Bohumil Malášek.

Letos v lednu se stalo něco podobného. Na dálnici D1 středočeští celníci poblíž Divišova během běžné kontroly narazili na muže, který se nebezpečně pohyboval mezi projíždějícími vozy.

Neměl u sebe žádné doklady, které by prokázaly jeho totožnost. Celníkům řekl, že je etiopské národnosti a nyní jde pěšky z Belgie do Anglie. Podle Maláška bylo od začátku roku cizineckou policií zajištěno na jihu Moravy pětadvacet cizinců.

„Pro podezření ze spáchání trestného činu v převaděčství jsme v této souvislosti vyšetřovali tři cizince. Jednomu z nich bylo sděleno podezření z uvedeného trestného činu. Zbývající dva řidiči kamionů nevěděli o tom, že na ložné ploše jejich vozidla se ukrývají běženci,“ doplnil mluvčí.

Kontroly na pracovištích na jihu Moravy podle Maláška odhalily téměř tři stovky cizinců, kteří nelegálně pracují na našem území. V pětaosmdesáti procentech případů se jednalo o Ukrajince.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:18 pátek 8. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 7
  • 7
  • 5
  • 5