Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    KOMENTÁŘ: Dalajláma v Česku? Kde je ale největší Tibeťan Kalousek?

    Dalajláma se asi nestačí divit. Ještě před půl rokem byl Miroslav Kalousek...

    Dalajláma se asi nestačí divit. Ještě před půl rokem byl Miroslav Kalousek největším bojovníkem za svobodu Tibetu, dnes je ale všechno jinak. | foto: koláž Expres.cz

    Tibetský duchovní vůdce Dalajláma po několika letech opět zavítal do Česka. I přes nepříliš vřelý postoj prezidenta Miloše Zemana k jeho návštěvě se Dalajlámovi dostalo tradičně vřelého přijetí od řad jeho podporovatelů. Kdo však chyběl byl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se ještě v březnu s tibetskou vlajkou v ruce na barikádách bil do prsou. Že by nadšení pro Tibet u Kalouska vyprchalo?

    Návštěva Dalajlámy je pro Česko vždy velkou událostí. Se zvaním tibetského duchovního vůdce začal po sametové revoluci Václav Havel, který se s Dalajlámou přátelil a i dnes je Dalajlámova návštěva považována za jakýsi symbol doby Václava Havla a budování demokracie.

    Pochopitelně to jsou to hlavně příznivci Václava Havla, kteří mají z Dalajlámova příjezdu vždy největší radost. V atmosféře, kdy současný prezident Miloš Zeman otevřeně spolupracuje s Čínou a sám se nechal slyšet, že by Dalajlámu nepřijal, protože dává přednost investorům, je podpora Dalajlámy určitou částí společnosti brána i jakýsi projev vzdoru proti současnému politickému uspořádání.

    Je to možná zjednodušení, ale množina podporovatelů a fanoušků Dalajlámy a množina odpůrců Miloše Zemana mají téměř stoprocentní průnik. Logicky tak v Praze představitele Čínou okupovaného Tibetu přišli přivítat ti samí lidé, co v březnu hlasitě protestovali proti návštěvě Čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a Zemanovu okatě servilnímu přístupu k němu. Jeden z nejhlasitějších březnových protestujících ale na setkání s Dalajlámou chyběl.

    Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na sebe během Si Ťin-pchingovi návštěvy upozornil tím, když v první řadě demonstrantů na barikádách mával tibetskou vlajkou a hádal se s policisty a následně i vyvěšoval tibetské vlajky prakticky všude, kde se dalo. Horlivost boje za svobodu Tibetu ale u Kalouska nejspíše vzala za své ve chvíli, kdy se v březnu letadlo čínské delegace odlepilo od ranveje ruzyňského letiště.

    Při příletu Dalajlámu ihned po přistání přivítali Kalouskovi straničtí kolegové Karel Schwarzenberg a Tomáš Hudeček. Na setkání na Hradčanském náměstí pak Dalajlámu vítal tradiční tibetský aktivista Martin Bursík spolu se svou manželkou Kateřinou Jacques a výkvětem politiků a umělců, kteří se často zašťiťují v boji proti Zemanovi právě Havlem a nesvobodným Tibetem. Po Kalouskovi se ale slehla zem.

    Už v březnu mnoho lidí Kalouska kritizovalo za to, že právě on se v rámci vymezování se proti Zemanovi a Andreji Babišovi pasoval do role strážce Havlových hodnot a největšího bojovníka proti čínskému útlaku. Deníku Blesk Kalousek v rozhovoru na dotaz, proč se nesešel s Dalajlámou odpověděl, že k tomu neviděl důvod a v březnu jen protestoval proti přístupu Zemana k čínské státní návštěvě.

    Svým přístupem Kalousek jen podtrhl svou naprostou nevěrohodnost a nepřímo přiznal, že celý Dalajláma i s Václavem Havlem pro něj nejsou ničím jiným, než berličkami v jeho zoufalém boji proti větrným mlýnům. Přičteme li k tomu Kalouskův debakl v krajských a senátních volbách, vychází z toho Kalousek snad ještě hůře než sedláci u Chlumce. Z celé situace totiž nevyšel jako bojovník za svobodu a demokracii, ale jen jako pokrytec a prospěchář.

    Miroslav Kalousek by měl využít příležitosti a s Dalajlámou se sejít. Ani ne tak proto, aby si nějak pomohl v politickém boji a stoupl v očí liberálních protizemanovských voličů, ale spíše proto, že jako někdejší velký politik, kterému se postupně hroutí celý svět a zažívá jednu prohru za druhou a pomalu se přibližuje k okraji politického propadliště dějin, kde už na něj čeká jen nezadržitelný pád, by nejspíše od buddhistického duchovního potřeboval nějaké to rozřhřešení a třeba by mu to pomohlo najít klid a smíření sám se sebou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:16 středa 15. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      70
    • Haha
      19
    • Trapas
      17
    • Tvl
      14
    • Sladký
      13
    • Cože
      11