Zlá krev u Havlů: „Prodej Barrandova Dáše zazlívám,” říká majitelka Lucerny

Švagrová Václava Havla, manželka jeho bratra Ivana, Dagmar se po vleklých soudních tahanicích dočkala. Po stresujících patnácti letech je dnes majitelkou Paláce Lucerna, kde se začíná s rozsáhlými opravami, a také farmy, kde chová ovce a pěstuje ovoce a zeleninu. Mimo to podnikatelka vybudovala penzion s pověstí skvělé kuchyně. Jen jedna věc ji dodnes mrzí a má souvislost s příbuznou a jmenovkyní.

Manželka bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar způsobila rodinný rozkol, když prodala další významnou pražskou budovu a architektonickou památku náležící rodině Havlových. Jde o Barrandovské terasy, kde se i dnes po dlouhých letech chátrání započalo s rekonstrukcí na hotelový komplex. Stavba je dnes v majetku libereckého podnikatele Michalise Dzikose.

„My jsme byly původně s Dášou spoluvlastnice Barrandovských teras. V roce 1999, v době, kdy se mi podařilo od Chemapolu odkoupit Lucernu, přišla s tím, že by je chtěla celé. A já jsem si řekla, že když já se budu starat o Lucernu, ať se ona stará o Barrandov. Nepředpokládala jsem ale, že Terasy prodá,” popsala tehdejší situaci kolem pražské dominanty Dagmar Havlová v rozhovoru pro týdeník Echo.

Paradoxně v jejím majetku zůstalo prostranství s bazénem pod skálou, na níž je budova vystavěna. Aktuální situaci ale paní Havlová nesleduje, i když určitou představu o zužitkování své nemovitosti již má: „Něco v hlavě mám, ale počkám, co postaví nahoře.”

S vdovou po prvním porevolučním prezidentovi se ale neusmířila a dodnes ji odprodej unikátní architektonické památky, kde se odehrávaly dějiny pražské kulturní smetánky za první republiky, velmi mrzí. Dokonce přiznává, že to své jmenovkyni stále zazlívá.

Zazlívám. To byla hloupost. Terasy měly zůstat v rodině. Bylo mi to hrozně líto,” říká Dagmar Havlová.

Obě Dagmar se příliš nevídají a nejspíš to tak zůstane. „Potkáváme se náhodně na některých oficiálních akcích, jako jsou recepce nebo různé aktivity kolem Václava,” popisuje aktuální situaci v rodinných vztazích.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 24. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 26
  • 14
  • 11
  • 10
  • 7