Své postavy milovali, teď je musejí přenechat jiným, jsou na ně totiž moc bílí

Běloch dabující nebělošskou postavu? V minulosti běžná praxe, ale do budoucna zřejmě něco nepřijatelného. O práci už přišlo několik dabérů, kteří svůj hlas propůjčili postavám jiného etnika. Nejsou to vůbec snadná loučení, někteří své charaktery namlouvali i desítky let. Současná vlna politické korektnosti je ovšem neúprosná.

Americký seriál Griffinovi (v originále Family Guy) vypráví příběhy bělošské rodiny v USA, jedním z jejich přátel je postava Clevelanda Browna, kterou už od roku 1999 dabuje Mike Henry.

Jeho postava byla mezi diváky tak oblíbená, že dostala vlastní seriál a hlas amerického herce s ní byl více než dvě dekády neodmyslitelně spojený.

V reakci na současné dění ve společnosti, jež dramaticky ovlivnilo především hnutí Black Lives Matter, si Henry může hledat novou práci, na Clevelanda je příliš bílý.

„Bylo mi ctí hrát dvacet let Clevelanda v seriálu Family Guy. Miluju tu postavu, ale etnické osoby by měly hrát etnické postavy. Proto se své role vzdávám,“ vyjádřil se Henry, jehož na sociálních sítích podporují i černoši, kteří litují, že jeho hlas už neuslyší.

„Ahoj, já (černoch) jsem se tvými výkony těšil po celých dvacet let. Hlasy jsou jen hlasy. Nemají žádnou barvu. Vy jste dostal za úkol postavu oživit a to jste udělal skvěle,“ napsal mu fanoušek.

Někteří fanoušci šli ve svých úvahách ještě dál a začali řešit, jak se bude vyvíjet osud psa Briana, zda bude moci v seriálu pokračovat, případně která rasa bude „určena“ k dabingu zvířat.

Revoluce v dabingu se dotkla i herečky Alison Brie, jejímž hlasem mluvila postava mladé Vietnamky Diane Nguyen. I v tomto případě se herečka své role vzdala.

Nechat bělošku namlouvat Vietnamku popsal autor seriálu zpětně jako velkou rasistickou chybu.

„Zpětně lituju, že jsem přijala nabídku Diane Nguyen dabovat. Teď už chápu, že lidé s určitou barvou pleti by měli dabovat postavy, které tomu odpovídají. Přišli jsme o možnost pravdivě a správně ukázat americko-vietnamskou komunitu. Je mi to líto a tleskám všem, kteří se teď vzdávají svých postav,“ napsala na svůj Instagram Brie.

Postavu Diane Nguyen doposud dabovala běloška Alison Brie.

Už dříve podobné problémy řešili tvůrci seriálu Simpsonovi, kde Apua Nahasapeemapetilona namlouval bělošský herec Hank Azaria. Ten daboval také černocha Carla Carlsona. Dabér uvedl, že se k jejich namlouvání nevrátí.

Protesty proti rasismu v Americe trvají už několik týdnů a jejich spouštěčem byla smrt černocha George Floyda. Změny se dotkly nejen filmového průmyslu, přičemž staženy byly některé filmy a seriály, ale aktivisté kritizují i další umělecká díla jako například sochy či klasickou hudbu.

Terčem kritiky je i samotná hymna Spojených států amerických.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:48 středa 28. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 38
  • 31
  • 30
  • 30
  • 28