Často se divím, co za lidi se ohání Havlem, říká kandidát do senátu Čuňas Stárek

František „Čuňas“ Stárek je jedním z nejvýraznějších kandidátů v podzimních senátních volbách. V rozhovoru pro Expres prozradil co ho ke vstupu do politiky vůbec vedlo, jaké jsou jeho politické názory a co na jeho rozhodnutí říká jeho rodina. Zároveň tato svérázná postava českého undergroundu prozradila něco o svém přátelství s Václavem Havlem. A ti, kdo se jeho jménem dnes tak často zaštiťují z toho moc radost mít nebudou.

Úvodem se nejde nezeptat, proč se vám vlastně říká Čuňas?

Je to podle filmu Výhodná koupě s Louisem de Funesem. Tam je jedna scéna, kdy na křižovatku přijede hlavní hrdina v americkým fáru, vyběhne takovej somrák s tím, že je to jeho kamarád z vojny Šuňas, kterému říkal Čuňas a jestli by mu nepůjčil peníze. A jak jsem tenkrát sháněl peníze na dluhy a vybavení pro kapelu, tak mi ten Čuňas zůstal a postupem času se z toho stala součást mého jména.

Co vás vedlo ke kandidatuře do Senátu? Proč zrovna Senát?

Mezi vrcholovou politikou a občanem je hrozná propast přes různé sekretariáty a tak, v senátu je člověk z regionu hned ve vrcholové politice. Takže mám možnost, že potkám člověka u nás v Břevnově, on mi dá nějaký podnět a já ho rovnou můžu přednést.

Takže senát podle vás je cestou jak přiblížit politiku lidem?

Jsem příznivcem spíše tohoto modelu, nechci mu říkat přímá demokracie, to je dnes bohužel takové zprofanované označení s negativními konotacemi. Ale věřím, že senát dává ve vrcholné politice jedinečnou možnost lidem být skrze svého zvoleného zástupce slyšet.

Proč právě teď?

Začal jsem pozorovat, že ubývá svobody. Ten vektor byl od devadesátých let postaven nahoru, svobody jsme se učili, přibývala nám, ale teď to jde dolů. A mám pocit, že to některým politickým subjektům vyhovuje.

Které subjekty máte konkrétně na mysli?

Tak pochopitelně v prvé řadě levici. Tam je to tak nastavené, že když mají v rukou stát, chtějí mu dát co nejvíce pravomocí na úkor občana. A pak různí oligarchové, nemyslím nikoho konkrétního, ale prostě lidé, kteří pro svůj klidný ekonomicko politický chod potřebují mít občany, co se o nic moc nezajímají, drží pusu a krok a makaj.

Myslíte si, že od těchto politických skupin hrozí nějaké nebezpečí?

Trochu mě děsí, že se to tu začíná blížit čínskému modelu. Ani ne tak ruskému, jak někteří neustále varují, ale čínskému, kde dole dřou lidi a nahoře vládnoucí třída si jen mne ruce. Nemá to tu ten ruský charakter státostrany. Ale ono jak Číňani, tak Rusové jsou na to tak nějak navyklí. Je mi jich líto, ale já si na to zvykat u nás nechci a nehodlám.

Proč kandidujete zrovna na Praze 6?

Praha 6 je logická volba, protože tu od roku 1984 bydlím a i to tu znám, lidi i problémy. Nedovedu si představit, že bych měl kandidovat někde jinde. Vím, co tu lidé řeší a co je trápí, můžu jít mezi ně a tak si lépe utvářet názory a pak za ně bojovat. Kdekoliv jinde by to bylo složité a kdo ví, jestli vůbec proveditelné.

Máte proti sobě silné protikandidáty, jak vnímáte konkurenci?

Když jsem si řekl, že do toho půjdu, nevěděl jsem proti komu budu kandidovat. Nehodlám se proti nim vymezovat, každý do toho jde s tím svým. Pan Harapes je pro mě spíše známou tváří než politikem a u pana Bělohradského, ač si velmi vážím jeho filosofických počinů, tak mám trochu obavy o jeho politickou konzistenci.

Co na vaše rozhodnutí jít do politiky říká vaše rodina? Nesnažili se vám to rozmluvit?

Naopak, můj syn Jakub je předsedou ODS na Praze 6 a tak trochu to přišlo i od něj. Podporuje mě i moje přítelkyně Evelína, bez té bych se nehnul a od zbytku rodiny mám taky podporu.

Takže váš syn jako předseda oblastní buňky je i důvodem proč kandidujete právě za ODS?

Hlavně je to o tom, že prostě a jednoduše průnik mých názorů je mezi našimi politickými stranami největší právě s ODS. Ač nesouhlasím úplně se vším a v některých ohledech si myslím, že by ODS měla být ještě více pravicová. Nutno dodat také to, že mé kandidatuře vyslovili podporu i Svobodní.

Myslíte si, že právě toto sbližování pravicových stran a vzájemná podpora je cestou k tomu, jak by se pravice opět mohla dostat v Česku do vlády?

Je to pravda, ale zároveň musíme říct, že je to přirozené. Pravice má vždycky tendence se tříštit, protože je tam moc individualit. Jak se říká, moc kohoutů na jednom smetišti. A levičáci jsou holt z podstaty zvyklí stát v řadě a hlásat jak v jednotě je síla. To není ale věc jen Česka, takhle to funguje všude.

Co by tedy pravice měla udělat, aby dosáhla úspěchu?

Hlavní je jasně a srozumitelně říct voličům náš názor a to, co chceme prosadit a za co chceme bojovat. Myslím, že většinový průnik smýšlení veřejnosti není tak moc vlevo jak se říká. Česko by dle různých analýz mělo prý být levicové, ale já s tím nesouhlasím.

Mnoho lidí zaujalo, že jste disident, člověk, který se znal s Havlem a nejste „sluníčkář“...

Vy myslíte, že kdo je z okruhu Havla, ten musí být nakloněn masové migraci? (smích) ani nevím, kde se to vzalo. Bohužel, dnes se Václavem Havlem, který už není mezi živými a nemůže se bránit, lidé zaštiťují všelijaké svoje ideje a já se často velmi divím, když slyším co by Havel určitě udělal nebo řekl, kdyby žil. A on by se asi divil taky.

Takže Václav Havel by podle vás nebyl „sluníčkář“?

Podívejte se, jak se Havel postavil k bombardování Srbska. Za ono nechvalně proslulé „humanitární bombardování“, byl ostře kritizován, ale s časovým odstupem vidíme, že se dovedl postavit na správnou stranu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:14 neděle 4. prosince 2016. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 26
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8