Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cukrovku můžete uzemnit zdravým životním stylem. Bojují s ní i celebrity

    Cukrovka je jednou z největších hrozeb lidstva. | foto: Profimedia.cz

    Veliká, ale opravdu veliká žízeň, únava, časté močení, hubnutí, rozostřené vidění nebo až poruchy vědomí. Pokud se tyto příznaky u vás nebo třeba u vašeho dítěte objeví, je možné, že trpíte tzv. epidemií třetího tisíciletí – cukrovkou. Nemoc, která sice není hned smrtelná, je čím dál rozšířenější. Pokud si říkáte, že jde o chorobu, která postihuje především starší lidi, mýlíte se, přibývá pacientů bez ohledu na věk. Cukrovka není legrace, můžete mít kvůli ní potíže se srdcem, ledvinami, oslepnout nebo přijít o nohy.

    Podle statistik trpí cukrovkou asi osm procent obyvatel České republiky. Zatímco v roce 2010 se s diabetes léčilo více než 800 tisíc lidí, o pět let později už to bylo 860 tisíc pacientů. Když půjdeme ještě dál do historie, od roku 1980 vzrostl počet nemocných dvaapůlkrát. Určitě ke zvýšenému počtu nemocných přispěl i fakt, že diagnostika jde dopředu a nemoc lékaři odhalí dříve.

    Cukrovka je sice nevyléčitelná, ale dá se poměrně dobře zvládnout tak, aby život neztratil na kvalitě. Chce to disciplínu a bohužel se člověk neobejde bez spousty potřeb a pomůcek. Ať už jde o testovací proužky, dezinfekční prostředky, baterie do inzulinové pumpy, zásobníky inzulinu, jehly, náplasti, tampony, ale i gely, které pomáhají hojit rány. A to s sebou nese samozřejmě i finanční zátěž.

    Co vlastně cukrovka je? Rozlišují se dva typy. Diabetes 1. typu začíná v dětství nebo během dospívání. Jde o absolutní nedostatek inzulinu v těle, který tělo nezačne vyrábět do konce života. V Česku se s ním léčí asi sedm procent z celkového počtu diabetiků. Onemocnění tímto typem nelze předejít.

    Cukrovkou 2. typu onemocníte v případě, kdy si vaše tělo vytvoří rezistenci na inzulin. Sice ho slinivka vytváří, ale buňky na něj nereagují. Jako nejčastější příčina se uvádí obezita. Tento typ lze zdravým způsobem života hodně regulovat, nicméně i tady můžete dojít do stadia, kdy si inzulin musíte dodávat.

    Život s cukrovkou není peříčko. Nemocný se musí neustále sledovat a měřit, musí dbát na pravidelný a vyvážený jídelníček, mít pravidelný pohyb, brát pravidelně léky a hlídat svoji hmotnost. Pokud nebude pravidla dodržovat, může se dopracovat až k vážným potížím se srdcem a oběhovým systémem, oslepnutí, selhání ledvin či amputaci nohou.

    Co se týká pojišťoven, onemocnění jako takové ve výčtu závažných chorob není, ale jsou tam potíže, ve které cukrovka může vyústit. „Ve výčtu není diagnóza cukrovky, která není sama o sobě závažným onemocněním, ale spíše rizikovým faktorem pro jiná vážná onemocnění – slepota, selhání ledvin, mrtvice, infarkt a amputace končetin, která jsou pojištěním závažných onemocnění kryta,“ uvádí se v pravidlech České pojišťovny.

    Na druhou stranu se s onemocněním dá plnohodnotně žít. Dokazují to i příběhy lidí, kteří jsou vidět. Diabetes se nevyhýbá ani celebritám. Trpí jím například americká herečka Halle Berry, která si dokonce vynucený zdravý životní styl pochvaluje a tvrdí, že právě díky němu vypadá stále tak dobře. Cukrovkou druhého typu údajně trpí i Tom Hanks nebo Sharon Stone. Z českých herců lze jmenovat například věčného básníka Pavla Kříže nebo Františka Němce.

    Cukrovka má dokonce svůj mezinárodní den, připomíná se 14. listopadu.

    Spousta lidí o tom, že trpí cukrovkou, ani neví. Dobrou zprávou je, že se druhému typu diabetes dá předcházet. Alfou a omegou je zdravé stravování a dostatek pohybu.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:53 pátek 15. března 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Tvl
      9
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Trapas
      7
    • Sladký
      7