Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Letní covidová katastrofa: Asii ničí delta, čísla rostou i Evropě. Kazí se to v Řecku

    Indonésané pohřbívají oběti covidu-19 na improvizovaná pohřebiště. | foto: Profimedia.cz

    Celý svět si přeje udělat za koronavirovou pandemií definitivní tečku, jenže virus se nejspíš nadechuje k další vlně. A na rozdíl od loňského roku ho nebrzdí ani teplé letní počasí. Asijské země mluví o tsunami, již na kontinentu páchá mutace delta, čísla ale rostou i v Evropě a výjimkou není ani Česko. V Británii se pak počet nově nakažených dvojnásobí každých šest dní, a to hlavně kvůli probíhajícímu Euru.

    Přinejmenším v Asii už se o propuknutí třetí koronavirové vlny hovořit dá. Značná část tamních zemí se nachází v kritické situaci, Indonésie mluví dokonce o tsunami.

    Mutace delta se tam šíří i mezi dětmi. Země se ponořují do dalších lockdownů, příkladem za všechny budiž Japonsko, kde se zanedlouho uskuteční olympijské hry. Jak nyní vyšlo najevo, ty budou kompletně bez diváků.

    Takto vypadá improvizované pohřebiště pro oběti covidu-19 v indonéské Jakartě.

    Jižní Korea se potýká s nejmasivnějším šířením covidu-19 od prosince 2020, ve čtvrtek to bylo 1275 nových případů za den. Na vině je podle odborníků i pomalé očkování.

    „Situace v oblasti Soulu je obzvláště vážná, dochází tam k více než 80 procentům nových případů,“ řekl ministr zdravotnictví.

    Země odkládá rozvolňování restrikcí a naopak zpřísňuje tresty za jejich nedodržování.

    V Bangladéši dochází kyslík i nemocniční lůžka.

    Problém velké části asijských zemí nejsou jen rostoucí počty nakažených jako takové. Země trápí i nedostatek kyslíku, míst v nemocnicích i lékařů.

    Problém má i Evropa

    Asie není jediným kontinentem se zhoršující se situací, nakažlivější mutace delta se pomalu nadechuje k úderu i v Evropě. 

    Objevila se už také v Česku. Ve středu bylo zaznamenáno 279 nových případů koronaviru, což je dvojnásobný nárůst oproti minulé středě.

    Oddělení na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve...

    To nicméně ještě není takový skok jako v případě jiných zemí. Například nizozemské úřady dnes ohlásily 5500 případů za posledních čtyřiadvacet hodin. Minulý týden jich přitom bylo jen 800.

    Dobře na tom není ani Izrael, země známá mimořádně přísnými lockdowny, během nichž měli obyvatelé zákaz dokonce i vycházet z domu.

    Izrael ohlásil přes 500 nových případů koronaviru za minulých 24 hodin a dvě úmrtí. V zemi se zrychluje šíření nákazy, naposledy na komplikace covidu-19 zemřel pacient 23. června. 

    Dva mrtvé v jednom dni měla země naposledy v květnu. Minulý týden se zdvojnásobil počet lidí ve vážném stavu, nyní je jich podle tamního ministerstva zdravotnictví 46.

    A v neposlední řadě udeřila delta v Británii. Vláda ohlásila, že se chce vydat singapurskou cestou, tedy naučit se s covidem-19 žít. Výsledek? Každých šest dní se počet nakažených dvojnásobí.

    Britové se rozhodli covid-19 neřešit.

    Mezi nejčastěji nakažené nyní v Británii patří mladí muži. Důvod je podle odborníků jasný: fotbalové Euro. Stadion ve Wembley je otevřen veřejnosti, hlavním místem šíření ale mají být především přecpané hospody.

    Fanoušci se také po vítězných zápasech vydávají na pochody ulicemi měst.

    Situace není růžová ani v Řecku. Od čtvrtka tam platí pandemická opatření týkající se provozu barů, restaurací a diskoték. Za jejich porušení hrozí majitelům vysoké pokuty a pozastavení činnosti. 

    Podle ministerstva zdravotnictví se epidemická situace v zemi zhoršuje. V úterý přibylo ve zhruba jedenáctimilionové zemi za předchozích 24 hodin zhruba 1800 nových případů nákazy koronavirem, což je třikrát více než před týdnem. Země zvažuje i omezen pohybu mezi regiony. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:02 sobota 6. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      14
    • Tvl
      11
    • Cože
      10
    • Super
      8
    • Haha
      7
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...