Konec pandemie? Vzduchem létají rekordní čísla, ale v nemocnici je klid, říká sestřička

Rekordní počet skoro 60 tisíc nově nakažených covidem-19 padl minulý týden, aktuálně se čísla pohybují zhruba na polovině. Před rokem by při takovém náporu přišla panika, jenže teď jako by každý mávl nad omikronovou vlnou pandemie rukou. Může za to i fakt, že nakažení mají povětšinou lehký průběh a nemocnice tím pádem nekolabují. „U nás je to úplně v pohodě,“ prozradila Expresu půvabná sestřička Diana, jejíž příběh jsme přinesli před několika týdny.

Odborníci se již na začátku další koronavirové vlny, které dominuje varianta omikron, shodovali, že právě tato mutace může celou pandemii ukončit. Jejich prognózy se dost možná pomalu naplňují. Nakažlivějším omikronem se začala velká část populace promořovat, jen za leden se jím nakazil i půl milionu Čechů, zároveň ale mutace většině z nich nezpůsobila těžký průběh, takže nemoc pouze přečkali doma.

„U nás v nemocnici je to úplně v pohodě. Ruší se covidové jednotky a lidí s covidem-19 je tu úplné minimum,“ prozradila nám sestřička z ostravské nemocnice Diana.

Krásná zdravotnice přitom Expresu ještě v prosinci popisovala, že nemocnice praská ve švech, kolegů je málo a psychické i fyzické vypětí extrémní.

„Nejnáročnější je to neustálé oblékání a svlékání ochranných pomůcek. Myslím tím ten obleček, který znáte z televize jako skafandr. Volného času teď mám o dost méně. A když už nějaký mám, trávím ho odpočinkem,“ popisovala tehdy.

Diana je půvabná sestřička z Ostravy.

Mnohem klidnější je situace i v pražském Motole, který pravidelně každý den zveřejňuje počty hospitalizovaných i to, jaké péče se jim dostává. 

Aktuální číslo je pětašedesát, pouze deset pacientů ale má těžký průběh a dalších patnáct střední. Celkem patnáct lidí je připojeno na kyslík. 

Rapidně také klesla úmrtnost, která byla mimochodem za loňský rok nejvyšší v poválečné historii. 

Covidové oddělení ve Fakultní nemocnici Bulovka

Mnoho zemí po celém světě tak i přes rekordní přírůstky upouští od covidových restrikcí. Zda se blížíme k úplnému konci pandemie, je zatím otázkou. Optimistické vyhlídky kazí zprávy o nových mutacích, které se objevily v Číně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 středa 1. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 8
  • 5
  • 4
  • 2
  • 2