Omikron už je v Česku: Přivezla ho žena z Namibie! Jsme na nebezpečnou mutaci připraveni?

Epidemie koronaviru v Česku dále sílí. Za pátek přibylo 20 315 nakažených a v nemocnicích leží 6169 lidí s covidem-19, což je zhruba o 900 více než před týdnem. Celý svět má ale obavy z nové varianty omikron, která se šíří v JAR. V sobotu se objevila informace, že první případ nejnovější mutace už je i v Česku. Žena z Liberecka si nákazu nejspíše přivezla z Namibie, kde byla na dovolené. Co dalšího o variantě omikron víme?

O prvním potvrzeném výskytu mutace omikron v Česku informoval server TN.cz, který se odvolává na své zdroje.

Žena, u které se nákaza projevila, pochází z Liberce a do České republiky se před pár dny vrátila z dovolené v Africe. Nejprve se mluvilo o tom, že byla v Egyptě, výše uvedený portál ale uvádí, že žena strávila několik dní v Namibii.

Co se týče nové varianty koronaviru, té se vědci po celém světě velmi obávají. Objevuje se u ní totiž velmi vysoké množství mutací a mohla by snadno odolávat protilátkám. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji označila za znepokojivou.

Objevují se také spekulace, že nová varianta koronaviru vznikla zmutováním původního viru v těle člověka, který byl nakažen virem HIV.

„Toto je velmi pravděpodobná možnost. Už velmi dlouho víme, že lidé, kteří mají problémy s imunitním systémem, mohou vyvinout chronickou infekci virem SARS-CoV-2, který se pak v jejich těle výrazně mění a hromadí nové mutace. Region jižní Afriky je bohužel typický právě výskytem velkého množství osob trpících infekcí virem HIV,“ potvrdil tyto spekulace v rozhovoru pro Blesk Zprávy virolog Jiří Černý.

Omikron kosí hlavně mladé! Dvacetiletí končí na JIP

Odborníci v Jihoafrické republice upozornili, že nová varianta koronaviru omikron postihuje často mladé lidi. Mnozí z nich podle agentury AP končí i na jednotkách intenzivní péče, upozornila agentura AP.

„Vidíme nyní výraznou změnu v demografickém profilu pacientů s covidem-19,“ řekla na tiskové konferenci Rudo Mathivhaová, vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské čtvrti Soweto. 

„Dostávají se k nám mladí lidé, třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale závažnou formu a někdy končí na jednotce intenzivní péče,“ dodala lékařka.

Už v pátek se nová mutace koronaviru potvrdila u ženy z Belgie, která se pravděpodobně nakazila v Egyptě. Nakažená žena nebyla očkovaná.

Státy Evropské unie se v pátek shodly na dočasném pozastavení všech letů ze sedmi zemí jižní Afriky. Opatření přijala také Česká republika.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:47 neděle 27. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 16
  • 8
  • 8
  • 6
  • 5