Na Krétě, Zakynthosu i Korsice je noční život tabu: Zpřísňuje Slovensko i další země

Oblíbené turistické destinace dál zpřísňují proticovidová opatření. Kvůli nárůstu nových případů na ostrově Zakynthos a v Chanii na Krétě platí do pátku 13. srpna zákaz nočního vycházení. Předejít šíření viru se rozhodly také úřady ve Španělsku, v Itálii a Izraeli. Od středy platí zákaz vycházení na Korsice, kde se výrazně zhoršila epidemická situace a obsazenost nemocnic.

Od pondělí 9. srpna se Island, Estonsko a Madeira na mapě cestovatele přesunuly z oranžové do červené kategorie s vysokou mírou rizika nákazy koronaviremDo Británie mohou nově plně očkovaní Češi vycestovat, aniž by po příjezdu museli nastoupit do několikadenní karantény.

Vstup na Slovensko je pro Čechy možný po vyplnění formuláře e-hranice a předložení certifikátu o očkování. Češi zatím mohou na Slovensko bez karantény i s jednou dávkou očkování, od pondělí by ale měla platit nová vyhláška, podle které se podmínky pro naočkované jen jednou dávkou zpřísní. Východní soused neuznává PCR testy ani překonání onemocnění covid-19 jako doklad o bezinfekčnosti.

Od pondělí 9. srpna navíc Slovensko zpřísnilo podmínky pro vstup a neočkovaní lidé musí do karantény.

S komplikacemi musejí počítat turisté mířící do Řecka. Na ostrově Zakynthos a v Chanii na Krétě nejméně do pátku 13. srpna platí noční zákaz vycházení. Od 1:00 do 6:00 se mohou venku pohybovat jen lidé, kteří míří do práce nebo do nemocnice. Zakázána jsou veřejná i soukromá shromáždění více než 20 lidí či hudba v restauracích, barech a kavárnách. Za porušení pravidel hrozí vysoké pokuty.

S nárůstem nemocných se potýká také Korsika. Zákaz nočního vycházení a další restrikce tam platí od středy. Povinné nošení roušek v některých městech zavedla Korsika už v půlce července. Zavádí se i v dalších oblíbených pobřežních oblastech ve Francii.

Francouzská Ústavní rada schválila platnost covidového zákona, a to včetně kritizované nutnosti prokazovat se zdravotními pasy v restauracích a kavárnách. Odmítla však povinnou izolaci nakažených.

Také v Německu rychle přibývá nakažených a vláda od září chystá razantní zpřísnění opatření. Při zhoršení situace by lidé bez očkování nemohli do restaurací, hotelů ani využívat řadu služeb, a to ani s negativním testem na koronavirus. Přípustný by byl pouze certifikát o očkování a potvrzení o prodělání nemoci.

Do Rakouska mohou lidé cestovat bez omezení 22 dnů po první dávce očkování, jinak se musí prokázat PCR nebo antigenním testem. Od první dávky vakcíny nesmí uběhnout více než tři měsíce, v případě druhé dávky nebo jednorázové vakcíny devět měsíců od podání.

Turisté mířící do Egypta si oddechli, země se v rámci semaforu nepřesune do červené.

Pro ty, kdo míří do Egypta, má Ministerstvo zahraničních věcí dobrou zprávu. Země se nebude přesouvat na cestovatelském semaforu do takzvané černé barvy.

Mění se také podmínky pro příjezd do Izraele. Od 6. srpna Češi i cestující z dalších zemí musejí nastoupit do karantény. Povinnost se ale bude vztahovat i na lidi, kteří mají očkování proti covidu-19 nebo nemoc prodělali.

K nelibosti českých cestovatelů ve Španělsku počet nových případů roste závratnou rychlostí. Čísla se pohybují v řádech desetitisíců, zaveden bude zřejmě i noční zákaz vycházení.

Ibiza hlásí problém se soukromými večírky, kde má covid-19 pré.

Místní policie v souvislosti s šířením nemoci přišla s velmi neobvyklou nabídkou práce. 

Shání cizince mezi 30 až 40 lety, kteří by na ostrově Ibiza tajně pronikali na soukromé večírky a informovali ji o porušování protiepidemických pravidel. Koronavirus se rychle šíří právě ze soukromých akcí, na něž jsou muži zákona zatím krátcí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 8. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 4
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 2