Z festivalu pro nerdy z Teorie velkého třesku narvaná událost! Na Comic-Conu se už skoro nehnete

V libeňské hale O2 universum dnes vrcholí třetí ročník pražské franšízy festivalu Comic-Con. Útokem ho od pátku vzaly tisíce nadšenců do komiksů, fantasy a sci-fi filmů nebo třeba populárních seriálů. Zatímco fanoušci netflixových pecek Hra na oliheň či Papírový dům přišli po vzoru svých hrdinů patřičně zahaleni, za slečnami v sexy kostýmcích elfek, válečnic nebo třeba členek kultovní Addamsovy rodiny otáčeli pánové krkem.

Není to tak dávno, co výraz „Comic-Con“ znali jen fanoušci seriálu Teorie velkého třesku a nejblíže se ke „cosplayerovi“ dostali tehdy, když Sheldon, Rajesh, Howard a Leonard šli na halloweenský večírek k sousedce Penny. Dnes je to už tak, že cosplayeři, tedy lidé, kteří se vydávají za své oblíbené fantasy postavy, jsou na tom s popularitou podobně jako některé celebrity. Na jejich podpis a fotku s nimi se stojí fronty stejně jako na herce, kteří se ve fantasy filmech objevují.

Pražský Comic-Con je letošním pořádáním teprve třetí ročník, ale uvnitř haly, kde se sešli fanoušci, nadšené děti, cosplayeři i filmové osobnosti to spíše vypadalo, jako kdyby se jednalo o už zajetý festival. Člověk měl problém projít z jedné strany haly na druhou a davy lidí se prodíraly mezi běžnými návštěvníky i těmi, kteří se na tuhle třídenní událost speciálně připravovali.

Fanoušci seriálu Papírový dům

Sešlo se tam hned několik Predátorů.

Nemohli samozřejmě chybět ani fandové jihokorejského hitu Hra na oliheň, současné jedničky Netflixu.

Na Comic-Con přišel i Thor.

I pro ty, kdo fantasy filmům zrovna neholdují, je Comic-Con událost sama o sobě. Sice nemusíte poznat všechny převleky a všechny postavy, ale rozhodně je ohromující pozorovat, jak moc si lidé dali práci s tím, aby si festival užili, co nejvíce to jde.

Why so serious?

Tento Nazgûl z Pána prstenů byl zcela impozantní.

Pravda, někdy se vám tam sejde mnoho rytířů Jedi, povícero Predátorů a postav z marvelovek, na druhou stranu je o to zábavnější, když nevíte –⁠ a vy často nevíte, pokud se jedná speciálně například o japonská manga –⁠ koho fandové představují, a ptát se je na to, to znamená zabřednout do konverzace, která taky může trvat dlouhé minuty.

Budiž, alespoň se vám trochu rozšíří kulturní obzory, a kdoví, třeba vás fanoušky žánrů, jimž se vyhýbáte nebo máte pocit, že vás neoslovují, dovedou k novým filmovým či seriálovým zážitkům.

Překvapivé nicméně bylo, že i když je Comic-Con vyloženě rodinná záležitost a dalo se by čekat, že největšími obdivovateli světa hrdinů budou děti, složení návštěvníků bylo přesně opačné.

Jedna princezna Elsa z Ledového království pro malé obdivovatele

Dobře se bavili i ti nejmenší.

Pro děti tu bylo vyžití na každém rohu.

Sál pro fanoušky deskových her. Tam se bavili spíše dospělí.

Zatímco festival nabízí pro děti zázemí v každém koutě, kde mohou hrát hry, sledovat pro ně speciální přednášky či obrazovky se svými oblíbenci, Comic-Con je přece jen akce více pro dospělé, kteří se tlačili v přednáškových sálech s hvězdnými jmény, kdy největší očekávání samozřejmě byla od hollywoodské hvězdy Christophera Lamberta či Bernarda Hilla z Pána prstenů.

Ostatně i primátor Hřib patří mezi –⁠ no, nejde říct, že pravidelné návštěvníky Comic-Conu, protože na svou delší pravidelnost festival teprve čeká –⁠ ty, kteří se tam neobjevili poprvé a určitě ne naposledy.

Na všechny fantastické kostýmy, ty propracované, některé příliš sexy a některé až děsivé, se podívejte v galerii. A když tam zavítáte za rok osobně, slibujeme, že vám budou oči přecházet.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:12 pondělí 22. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 8
  • 6
  • 4
  • 3
  • 2