První Me Too v historii slaví 20 let! Zamilovala jsem se do špatného muže, vzpomíná Monika Lewinská

Za vzrůstající popularity kampaně Me Too si v roce 2018 připomínáme jedno pikantní výročí. Je tomu už dlouhých 20 let, co na veřejnost vyplaval zřejmě vůbec první sexuální skandál světových rozměrů. Americký prezident Bill Clinton tehdy nedokázal odolat mladé stážistce Monice Lewinské a aféra ho málem stála funkci.

Nešlo o typický příklad z dílny kampaně Me Too, kdy žena obviní muže ze sexuálního obtěžování. Vztah Clintona a Lewinské byl oboustranný a dobrovolný, přesto ho tehdy dvaadvacetiletá dívka dodnes lituje a cítí se podle svých slov využita. O co tehdy šlo?

Monika Lewinská pracovala v Bílém domě jako stážistka a k Billu Clintonovi stejně jako většina ostatních chovala obdiv. Byla mladá a pohledná, takže netrvalo dlouho a všiml si jí i samotný prezident. Zakoukali se do sebe a brzy začali udržovat milenecký poměr. Clinton se měl dívce dokonce svěřit, že jeho manželka Hillary je „studená jako psí čumák“ a nevedou spolu žádný sexuální život.

A tak si oba milenci užívali hrátek rovnou v Oválné pracovně. Jenže časem podezřelou náklonnost k prezidentovi zpozorovali nadřízení Moniky a radši ji nechali přeložit do Pentagonu, aby předešli skandálu. Mladá dívka si tam ale našla dobrou kamarádku, které se o tajném poměru s Clintonem svěřila. A tím udělala osudovou chybu.

Kamarádka totiž nebyla tak úplně kamarádkou. Nahrávala si telefonáty, ve kterých si jí zamilovaná Lewinská vylévala srdce. Když se pak na Clintona nenápadně a bez důkazů sneslo nařčení ze sexuálního obtěžování od jakési státní zaměstnankyně, „kamarádka“ z Pentagonu s nahrávkami přispěchala na veřejnost, aby ukázala, že prezident skutečně takový slušňák, jakým se zdá být, není. A skandál byl na světě.

V narážce na slavnou Nixonovu aféru Watergate se Clintonovu vztahu s Lewinskou začalo dokonce říkat „Monicagate“. Prezident měl co dělat, aby svou funkci uhájil a byl dokonce vystaven ústavní žalobě. Důkazy mluvily jasně, takže musel s pravdou ven. Přiznal ale pouze orální sex, jinak prý s Lewinskou nic neměl. To ovšem nebyla tak úplně pravda...

Monika Lewinská se sice dlouhá léta snažila unikat velkému mediálnímu zájmu, před několika lety se ale rozhodla Clintonovy lži vyvrátit a prozradila, jak to bylo doopravdy. Vztah prý byl vzájemný a dost si toho spolu užili. Prozradila dokonce, že s ní prezident toužil zažít trojku nebo že rád při jejich hrátkách používal erotické pomůcky.

„Jistěže mě můj šéf využil, ale vždycky si budu pevně stát za tím, že to byl oboustranný vztah. Jakékoli „zneužití“ přišlo až poté, když ze mě udělali obětního beránka ve snaze ochránit jeho mocenskou pozici,“ prohlásila Lewinská. Skandál její život poznamenal navždy. Bílý dům se ji snažil zdiskreditovat, Clintonovi soupeři ji zase používali jako zbraň. Její jméno přišlo znovu na přetřes před pár lety, když na prezidentku kandidovala Clintonova manželka Hillary.

Nálepky prosté dívky, která dokázala svést prezidenta, se Monika Lewinská asi nikdy nezbaví.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:21 pátek 18. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 6
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5