Zachraňte mě, škemrá o podporu Čižinský. Lidé se však jeho snaze udržet se u kormidla smějí

Když se v listopadu roku 2018 stal Pavel Čižinský starostou, sdělil obyvatelům Prahy, že je jejich zaměstnancem. Zároveň se chlubil skvělým týmem, který měl změnit Prahu 1. Téměř přesně po roce se však koalice rozpadla a nyní žádají zastupitelé starostovu hlavu. Pavel Čižinský se však svého křesla vzdát nechce a prosí o podporu samotné Pražany. Ti se však jeho snaze vysmívají.

Koalice v Praze 1 se rozpadla už v loňském roce a jedním z hlavních důvodů měla být nedostatečná schopnost Pavla Čižinského (Praha 1 sobě) vést úřad. Nyní zastupitelé zařídili mimořádné jednání na 14. ledna, kde se bude řešit odvolání starosty, který mezitím ztratil podporu také řady koaličních partnerů. Směrem k Pavlu Čižinskému nyní zaznívá kritika také z tábora Praha 1 sobě.

Své pozice na úřadě se však bratr Jana Čižinského vzdávat nechce, a tak na sociálních sítích vytrvale prosí o podporu. Dočkal se však především vtipů na svou adresu.

„V úterý 14. ledna 2020 se na radnici Prahy 1 pravděpodobně vrátí staré pořádky. Budou znamenat velké riziko zastavení rekonstrukce Václavského náměstí nebo další rozbujení nerezidentní dopravy v centru,“ píše Čižinský ve svém příspěvku, kde varuje před tím, co by mohl jeho konec pro městskou část znamenat.

Pavel Čižinský je v úřadě starosty od listopadu 2018.

„Pište zastupitelům, mluvte s nimi a přijďte vyjádřit svůj názor na mimořádné zastupitelstvo 14. ledna od 16 hodin na Žofíně,“ prosí starosta dále v příspěvku.

Když však v prosinci Žofín navštívili pracovníci barů a hospod, kteří s prací radnice nebyli spokojeni, označil jejich přítomnost za „zastrašování“. Muži se přitom projevili jednou jedinkrát, a to potleskem.

Čelíme hrozbě, že budu odvolán

Pavel Čižinský natočil dokonce novoroční projev. Přitom novoročního na něm nebylo zhola nic, tedy kromě data zveřejnění.

Snaha zachránit si svou pozici ve vedení radnice se však nesetkala s pochopením Pražanů, kteří na starostovi nenechali v komentářích nit suchou. Čižinský lidem sdělil, že právě „čelí hrozbě toho, že bude odvolán“, což byla skutečně nešťastná formulace.

Snaha získat si podporu Pražanů příliš Čižinskému nevychází.

Nepříjemně na lidi působil také samotný projev starosty, který byl před kamerou hodně toporný a dal tak svým kritikům další munici.

„Škoda že pan Čižinský nevystoupil v rámci nějakého silvestrovského kabaretního vystoupení. Možná by to někdo ocenil a zasmál se. Takto je to spíše k pláči,“ napsal v komentářích Petr Kadlec. 

Jiní přirovnávali starostu k Jiřině Švorcové, případně se ptali, zda se jedná o pokračování legendární České sody.

Na Žofíně se bude v polovině ledna řešit nejen konec Pavla Čižinského (a celého vedení městské části), ale v ideálním případě bude na místě znám také jeho nástupce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:50 úterý 5. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 57
  • 33
  • 25
  • 21
  • 18
  • 15