Ošetřovala napadeného číšníka: Děti plakaly, muži kolem na útok jen koukali

Seděla s dětmi v restauraci v centru Prahy, když přišla skupina urostlých mužů exotického vzezření s půllitry piva, které hodlala vypít na zahrádce podniku. Obsluha hosty požádala, zda mohou své nápoje dopít jinde a později se vrátit, že jim mezitím připraví stůl. Vypukla agresivní hádka, cizinci začali kopat do stolů a ohrožovat ostatní. Už to vypadalo, že odcházejí, ale násilí vypuklo nanovo. Tak popisuje sobotní napadení očitá svědkyně.

Muži s nizozemskými pasy vystupňovali svou agresivitu natolik, že dokonce neměli daleko k napadení vlastního soukmenovce, který se snažil celou situaci uklidnit a stoupl si mezi číšníka a své rozzuřené kamarády. Pracovník restaurace se nechoval nijak nevhodně, neprovokoval, ale to bylo v tu chvíli útočníkům jedno.

„Já měla nutkání, že bych jim to šla rozmluvit, ale když jsem viděla, jak byli vysocí a jaké měli svaly, nemělo cenu se tam jakkoliv plést. Jejich převaha ve skupině byla silná. Štěstí, že mezi nimi byl jeden, který se to snažil mírnit, jinak by to mohlo dopadnout ještě hůře,“ řekla přímá svědkyně incidentu pro Lidovky.cz.

Zaskočení lidé v restauraci sledovali, jak situace eskaluje. „Ženy křičely, děti brečely. Každý prosil, ať toho nechají. V tu chvíli propukla obrovská panika. Slečna z personálu nabídla, ať se s dětmi schováme do bezpečí restaurace za bar, kam se přemístily především rodiny s dětmi,“ popisuje žena, která později dala těžce zraněnému první pomoc.

V podniku prý seděli převážně starší lidé, ale přítomní muži se do šarvátky nijak nehrnuli a pomoci personálu nehodlali. „Muži, kteří v restauraci seděli, se pomoct nesnažili. Jen přihlíželi, což bylo překvapující. Myslím, že kdyby se vytvořila větší skupina, útočníci by si tolik netroufli,“ domnívá se žena. A pak vypukla bitka a chaos.

„Viděla jsem pěsti, kopance a pak už jen bezvládné zkrvavené tělo, jak tam leží. Protože jsem proškolená na první pomoc, tak jsem tam běžela, abych mu pomohla. Nikdo si nemyslel, že to bude tak těžké zranění. Někdo ho chtěl proto posadit, jiný odvést. Snažila jsem se ho tak dát do stabilizované polohy. Útočníci se mezitím rozprchli. Nekontrovali, jestli člověk, který tam zůstal ležet, je v pořádku.“

Zraněný muž ležel zakrvácený na zemi, kolem křik a pláč dětí. Dlouhé minuty záchranka a policie nikde. Svědkyně to přičítá možná i pozměněnému vnímání času, ale má pocit, že do zásahu bezpečnostních složek uběhlo od chvíle telefonátu více než deset minut. Mezitím napadený muž silně krvácel z tržné rány nad obočím a krev mu tekla i z nosu, pomáhající ženy rány ledovaly.

Na místě byly bohužel i děti svědkyně.

„Vůbec nechápaly, plakaly a byly v šoku. Tím, že jsem se snažila pomoct se stabilizací napadeného a přišla jsem zpět k nim špinavá od krve, zapůsobila na ně celá situace hrozivě. Měly strach, jestli pán přežije. Nechápaly, proč byli pánové tak zlí a kvůli čemu začali kopat a bít pěstmi do lidí,“ popisuje žena nepochopitelný incident.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:39 pátek 24. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 14
  • 11
  • 7
  • 7
  • 7