Počty čínských turistů v Praze lámou rekordy: Může za to primátor Hřib?

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) Prahu v Číně proslavil ještě víc, než by se dalo čekat. Není tajemstvím, že čínským komunistům vadí kladný postoj pražského magistrátu k Tchaj-wanu a k Tibetu. Dali to najevo velmi (své)rázně, hudebním souborům s „Prague“ v názvu prostě zrušili koncerty. Nasupení soudruzi, zdá se, nemají vliv na turistický ruch, který vzkvétá. Naopak, česká metropole je stále populárnější. Jistě i díky tomu, že primátor „dělá Prahu lepší“.

Česko v loňském roce zaznamenalo 26% nárůst počtu turistů z Číny. Naši zemi jich navštívilo 619 tisíc, včetně tisíců předmanželských párů. Stále častěji v pražských ulicích, hlavně v brzkých ranních hodinách, můžete potkat asijské páry, které pózují ve svatebních róbách a obleku. 

Čím fotogeničtější místo, tím větší pravděpodobnost, že bude v obležení turistů chtivých těch nejhezčích „svatebních“ fotek. Snímků, které pak budou ukazovat svatebním hostům na skutečné veselce v Číně (nebo na jiném místě).

Svatebčané zpravidla volí Karlův most nebo Pražský hrad a je jim úplně jedno, že do skutečné svatby ještě zbývá několik týdnů nebo třeba měsíců. Přesto byli při honu za perfektními výhledy ochotni cestovat téměř sedm tisíc kilometrů, všímá si americký deník Los Angeles Times. Jak si deník všímá, loni Číňané z třetí příčky nejsilnější skupiny turistů, která do Česka zavítala, vyřadili Američany.

V Asii je pořizování fotografií dlouho před svatbou populární, více se rozšířilo až v posledních letech. Cesty do Evropy se staly běžnějšími až s rostoucím bohatstvím obyvatel Číny, zejména od roku 2010, připomíná pro Los Angeles Times Han, manažer čínské svatební fotografické společnosti Ibense.

„Praha je krásnější než kterékoliv jiné město na světě, proto jsem chtěla, aby naše svatební fotografie vznikly právě tady,“ uvedla Tiffany Lau z Hongkongu.

Se snoubencem plánují svatbu na příští rok, fotografie už dávno mají. „To je čínský styl,“ vysvětlila. „Když se vyfotíte ještě před oficiálním obřadem s rodinou, můžete jim pak na své svatbě už ukázat všechny ty nádherné fotky,“ dodala nadšená turistka z Číny.

Dřív čínské páry volily lokality, jako je třeba Srí Lanka nebo Maledivy. Získat schengenská víza bylo mnohem těžší než teď. Praha se stala populární až po roce 2013, kdy došlo k významnému uvolnění vízové politiky pro občany Číny. A ti toho hned využili. Přispěly k tomu i romantické asijské seriály, které vykreslily Prahu jako jedno z nejromantičtějších měst na planetě.

Nezbývá než doufat, že čínské soudruhy, které dost namíchl už „protibetský“ Hřib, nezvedne ze židle zákaz obřích figurín pand na Staroměstském náměstí. Ten primátor anoncoval před pár týdny.

To by mohla být pověstná poslední kapka a do Číny už by se nepodíval žádný Čech, a to už by nemusel být ani pražský muzikant...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:56 středa 8. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 48
  • 48
  • 45
  • 42
  • 41