Umělci z Prahy a Zeman v Číně aneb když zavilým kritikům Hradu dojdou témata

Umění přijmout porážku a poučit se z vlastních chyb, to by snad měl být jeden z předmětů už na základních školách, podobně jako pravidla etikety nebo finanční gramotnost. Fakt, že na Hradě opět usedl Miloš Zeman (74), někteří z jeho protikandidátů stále ne a ne uznat a přijmout ho jako fakt a vůli voličů. Pro mnohé z nich je pak překvapením, k jakým praktikám se uchyluje senátor Jiří Drahoš, který vždy vystupoval jako „slušňák“.

„Miloš Zeman vždycky všechno slušně řečeno zpackal. Ještě jako premiér chtěl postavit dálnici do Ostravy za 120 miliard, a přitom její reálná cena byla nakonec 60 miliard. Tehdy se mu to naštěstí nepodařilo, protože dříve skončil jako premiér,“ nechal se slyšet Marek Hilšer, který proti Zemanovi zkoušel štěstí v prezidentské volbě.

„Dnes ho čínští komunističtí pohlaváři vysloveně vodí za nos, on se jim za to ještě klaní, a ke všemu nás vystavuje vážnému bezpečnostnímu riziku. Je to smutný konec politické kariéry jednoho muže a špatná zpráva pro nás,“ dodal senátor, z jehož slov by mohl nejeden člověk nabýt dojmu, že dny Česka jsou jednou provždy sečteny.

Na poplach bije i jeho senátorský kolega Jiří Drahoš. „Čínští soudruzi prý chtějí za trest rušit vystoupení umělců spjatých s Prahou. Jsem zvědav, jestli se to bude týkat i příštích návštěv ochotnického spolku z Pražského hradu,“ směje se neúspěšný prezidentský kandidát.

Způsob, jakým Jiří Drahoš komentuje zahraniční cesty hlavy státu, ale někteří voliči vidí jako prostou zhrzenost a fakt, že se nesrovnal s porážkou.

„Jestliže jsem senátor, vědec, elita národa, pak nenazývám prezidenta své země členem ochotnického spolku z Pražského hradu, jakkoli je mi trnem v oku. Pokud to činím, dávám tím všem najevo, že jsem zakomplexovaný člověk, který se nesmířil s prohrou,“ vzkázala mu jedna z dam pod zmíněným příspěvkem o umělcích v Číně. 

Obhajobou politických postojů filharmoniků, což je téma, které Čechy až zas tak nezajímá, se zhusta zabývá i Zdeněk Hřib (Piráti). Místo aby řešil rozkopané ulice v čele s Vinohradskou nebo jiné palčivější problémy Pražanů, raději slibuje domluvit kšefty umělců na Tchaj-wanu pro případ, že by je v Číně nechtěli. 

„Výpadek vystoupení v Číně lze nahradit jinými zahraničními destinacemi a můžeme se odrazit od sítě pražských partnerských měst. Využiji k tomu i kontakty získané při mé nedávné cestě na Tchaj-wan, protože naše hudba má dobré jméno v celé jihovýchodní Asii,“ slíbil Hřib, který kvůli stopce pro filharmoniky tak nějak pozapomněl na svůj předvolební slib o sázení milionu stromů.

Zatím vysadil slovy jeden...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 31. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 68
  • 57
  • 41
  • 17
  • 14