Zítra letí domů! Babiš a Petříček zatlačili na Číňany a potřebná víza pro malou Malvínu vyjednali

Příběh Češky Kateřiny Pekařové, která nemohla se svou dvouměsíční dcerkou opustit Čínu, nesledovala jen česká veřejnost, ale do všeho se zapojili také politici. Ti nakonec vyjednali, že malá Malvína může zemi opustit, dostala exitní vízum. Přitom úřad, který má toto na starosti, ještě o víkendu rodině vzkázal, že dříve než za sedm dní nemá očekávat odpověď. Aktivita premiéra Andreje Babiše a ministra zahraničí Tomáše Petříčka nakonec slaví velký triumf. Úspěchem se chlubí také Dominik Feri.

Když dorazila Kateřina Pekařová na letiště v Číně, čekal na ni šok. Personál odmítl vpustit na palubu dceru Pekařové Malvínu, která neměla potřebné vízum. Zaskočené matce pak vzkázali, že ona i zbytek rodiny odletět můžou, protože jejich dokumenty jsou v pořádku.

„My teď musíme jen čekat, co bude, držte nám palce, a jestli můžete, prosím vás moc, sdílejte,“ požádala zoufalá matka lidi v České republice o pomoc. O víkendu její příběh začal řešit také premiér Andrej Babiš.

Čínské úřady se zdály být neoblomné a vůči veškerým prosbám mladé Češky zcela hluché. Změna nastala až ve chvíli, kdy se do celého příběhu vložila česká diplomacie.

„Zítra mohou letět domů. Velmi panu premiérovi a panu ministrovi děkuji, že se mnou o věci během soboty a neděle (tedy ve svém osobním volnu) čile komunikovali a podařilo se tak situaci vyřešit a zabránit tomu, aby česká rodina musela nedobrovolně zůstat v Číně,“ napsal vítězoslavně na svůj Twitter Dominik Feri.

Že je vše na dobré cestě, už potvrdila také samotná Kateřina Pekařová. „Dnes jsme obdrželi exitní vízum pro naši holčičku a zítra s dětmi letím domů!“ raduje se matka.

Největší vliv mělo podle ní jednání premiéra Babiše, který ji dokonce osobně kontaktoval, aby s ní celou záležitost probral.

„Největší díky ale patří panu premiérovi, který se svým bleskovým jednáním o tohle zasloužil, osobně mi telefonoval ze své cesty z Portugalska,“ píše Pekařová na svém instagramovém profilu.

Jednání s čínskou stranou nebyla standardní, jak uvádí Feri v jednom ze svých příspěvků, které mladé Češce na sociálních sítích věnoval.

Kateřinu Pekařovou na Instagramu kontaktovaly stovky lidí se vzkazy podpory. Zároveň čelila také nepříjemným vzkazům, kde jí lidé přáli, aby zůstala v zemi nakažené koronavirem.

„Kdo nás zná déle, ví, že do ČR jsme se měli vracet už napořád v březnu. Prosím tyhle lidi, ať mě přestanou zde sledovat, nechci tu mít tuhle negativní energii a všechny takové budu okamžitě blokovat,“ vzkázala těmto lidem Pekařová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:45 úterý 2. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 39
  • 29
  • 28
  • 25
  • 25