Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejslavnější český zázrak: Před 68 lety se pohnul krucifix, následky byly kruté

    Číhošťský zázrak se stal před 68 lety. | foto: Autor: Koláž Expres.cz

    O adventní neděli v roce 1949, právě 11. prosince, došlo v malé obci k události, která se později stala známá jako tzv. „číhošťský zázrak“. Během kázání místního kněze Josefa Toufara se podle asi dvaceti svědků několikrát pohnul zhruba půl metru vysoký kříž nad oltářem. Co onen pohyb kříže způsobilo se nikdy nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Mladého faráře stál tento zázrak nakonec život. Co se tehdy stalo?

    Byla třetí adventní neděle 11. prosince roku 1949. Na dopolední bohoslužbu do malého kostela v obci Číhošť přišlo asi dvacet věřících. Mši vedl místní kněz Josef Toufar. Právě ve chvíli, kdy pronesl větu: „Zde ve svatostánku je náš spasitel,“ se na oltáři náhle pohnul krucifix. 

    Toufar, který byl při kázání ke kříži zády, si ničeho nevšiml, lidé v kostele však ano. Kříž se dal do pohybu ještě jednou za dva týdny a vesnicí a v širokém okolí se rychle začne šířit zpráva o zázraku.

    Z malého číhošťského kostela se pomalu začne stávat poutní místo, kam se sjíždějí křesťané ze širokého okolí. To neunikne pozornosti tehdy už všemocné státní bezpečnosti. Církev je pro nový komunistický režim úhlavní nepřítel číslo jedna, a tak orgány neztrácejí čas a začnou jednat.

    Podle svědků se kříž několikrát pohnul.

    18. ledna 1950 si do Číhoště pro Toufara přijíždí agenti státní bezpečnosti v přestrojení. Odvezou ho do věznice do Valdic, kde už na něj čeká vyšetřovatel Ladislav Mácha s jediným úkolem - a tím je donutit kněze k přiznání, že pohyb kříže zinscenoval on.

    O událost se začal zajímat i tehdejší prezident Klement Gottwald. Úkol zněl tedy jasně - získat od Toufara přiznání za každou cenu. Kněze ve věznici mučí, bijí obušky, týrají elektrickým proudem a nechávají hladovět. Po měsíci trýznění dosahují svého a na smrt týraný Toufar podepisuje protokol s doznáním.

    Kněz Josef Toufar.

    Hned druhý den vznikl v Číhošti krátký propagandistický film, který měl Toufara zdiskreditovat a dokázat spiknutí katolické církve proti tehdejšímu režimu. Ve filmu měl vystupovat i Toufar, ovšem jeho špatný zdravotní stav zapříčinil, že s ním byl natočen jediný záběr. O dva dny po natáčení na následky předchozího mučení zemřel. Pohřben byl do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích.

    Farář Toufar vystoupil v propagandistickém filmu jen v jedné scéně.

    Otázkou dodnes zůstává, co se onu prosincovou neděli v číhošťském kostele vlastně stalo.

    Verzí a spekulací je mnoho, ale průkazné vysvětlení nepodal nikdo. Tehdejší verze komunistů, podle které měl Toufar tahat za pružiny omotané kolem kříže, se při pozdější rekonstrukci ukázala jako zcela lichá. Ve hře tak zůstává nějaký jiný druh manipulace s křížem, nebo snad masová sugesce či jiný, rozumově obtížně vysvětlitelný jev.

    Komunisté využili tzv. číhošťský zázrak k tažení proti církvi. Desítky kněží byly odsouzeny k mnohaletým trestům v žaláři za údajnou protistátní špionáž ve prospěch Vatikánu.

    Pamětní deska připomínající umučeného kněze Josefa Toufara.

    Ostatky Josefa Toufara byly v roce 2014 vyzvednuty z ďáblického hromadného hrobu a 12. července 2015 byl před chrámem v Číhošti uspořádán Toufarův pohřeb se slavnostní mší.

    Po obřadu byla stříbrná rakev s ostatky uložena do hrobky v hlavní lodi číhošťského chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 úterý 10. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      10
    • Super
      9
    • Haha
      8
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5