Z napadené mešity na Zélandu vzešli radikálové, napsal aktivista. Zřejmě má pravdu

Kontroverzní pravicový novinář Milo Yiannopoulos otevřel Pandořinu skříňku. Po útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch na sociálních sítích napsal, že jedna z mešit „vyrobila“ islámské radikály. Pravda je, že z mešity Al Noor skutečně v minulosti vzešli minimálně dva bojovníci hnutí al-Káida.

Pravicový novinář Milo Yiannopoulos způsobil velký poprask svými komentáři k nedávnému útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. Kromě mnoha dalšího ovšem přišel s poměrně vážným obviněním. Prohlásil, že jeden z cílů masového vraha Brentona Tarranta, a to mešita Al Noor, byl minimálně ve dvou případech líhní islamistických radikálů. Nyní se ukazuje, že měl nejspíš pravdu.

Na novozélandském serveru Stuff se v roce 2014 objevila reportáž o tom, že právě z této mešity vzešli minimálně dva radikálové. Šlo o Australany Daryla Jonese a Christophera Havarda. Ačkoliv web Stuff reportáž z internetu po útocích stáhl, stále existuje její archivovaná verze. A ta příběh obou radikálů důkladně dokumentuje.

V případě Christophera Havarda článek informuje o tom, že se podle rodičů v Al Nooru zradikalizoval, ale představitelé mešity něco takového odmítli, prý tam jen studoval islám. Ať tak, či onak, nakonec skončil v Jemenu a byl na něj vydán zatykač za to, že měl unášet lidi původem ze Západu.

Cílem útoků byli hlavně muslimové.

Není jasné, zda se spolu s ním právě na těchto zločinech podílel i Daryl Jones. Oba dva se každopádně v Jemenu dali dohromady. Jones podle známých vždy býval tichým chlapcem, prý se v něm ale zřejmě někde hluboko skrývalo zlo. Jakmile totiž konvertoval, prý se svými blízkými zpřetrhal kontakty a vydal se na Blízký východ.

Oba dva nakonec zemřeli společně, a to zároveň s pěti dalšími radikály na konvoji, který zasáhla raketa vystřelená z dronu armády Spojených států v jemenské provincii Hadramout. Patřili k pěším vojákům teroristické organizace al-Káida.

„Muž, který se před deseti lety zúčastnil konvertního víkendu v mešitě, nám řekl, že tam hostující řečník z Indonésie mluvil o násilném džihádu a spousta lidí jeho názory sdílela: Většina mužů se rozčilovala nad morální slabostí Nového Zélandu. Řekl bych, že byli radikální,“ citoval server Stuff svůj zdroj.

Novozélandský Christchurch se stal dějištěm krvavého řádění Brentona Tarranta.

Ať už je pravda, že z mešity Al Noor mohli vyjít i jiní mimo uvedených dvou radikálů, zrůdný čin Brentona Tarranta to nezlehčuje ani o ten nejmenší kus. Jak napsal třeba britský magazín New English Review, úřady by měly mešitu kontrolovat, ale krveprolití není ani v nejmenším cestou. I přes výzvy ke klidu ale radikálové z tzv. Islámského státu ke krevní mstě svoje „bratry“ burcují.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 17. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 99
  • 12
  • 12
  • 12
  • 11
  • 11