Horor na Hvaru: Manažer, senátor a jejich děti se otrávili na lodi, jeden z nich zemřel

Chorvatsko jako by snad bylo letos zakleté. Komáři, štěnice, požáry, fekálie v moři nebo rozmary počasí. Neuplyne den, aby odtud nepřicházely děsivé zprávy. Osudnou se stala dovolená pro partu italských turistů. Všichni skončili v místní nemocnici, jednoho z mužů už záchranáři nedokázali oživit. Příčina zdravotních komplikací je otrava zatím neznámou látkou. Inspektoři prověřili jídlo v restauraci ve Hvaru, kde předtím skupinka večeřela, to se však ukázalo jako zdravotně nezávadné. Podezření proto padlo na oxid uhelnatý, který měl unikat z lodního motoru.

Hromadnou otravu s tragickými následky nyní vyšetřují chorvatští policisté. Skupina Italů, kteří si v Chorvatsku chtěli užít báječnou dovolenou, se otrávila na lodi, která vyplula z chorvatského Hvaru.

Manažer řetězce supermarketů Eugenio Vinci (†57) na palubě zemřel, další skončili v nemocnici, konkrétně Vinciho manželka, dvě malé děti, kamarád, bývalý italský senátor Bruno Mancuso a jeho manželka.

„Všichni, kteří jsme se otrávili, jsme na lodi spali na pravoboku. Řekl bych, že se do ventilace dostaly výpary od motorů, že šlo o poruchu. Věřím, že jídlem to nebylo, protože děti, které dopadly nejhůře, večeři nejedly. V restauraci nás bylo šest, čtyři mají symptomy, další dva jsou v pořádku,“ řekl pro Večernji list Mancuso z nemocnice ve Splitu.

„Eugenio zemřel brzy, tak ve tři ráno. Nezemřel ale na následky otravy, ztratil vědomí, spadl a praštil se do hlavy o vanu,“ prozradil Mancuso, který je původním povoláním sám lékař.

Děti a Vinciho manželku záchranáři přepravili vrtulníkem z hvarského přístavu do nemocnice ve Splitu. Při převozu byli všichni ve velmi vážném stavu, nemocnice se ke zdravotnímu stavu nezletilých dětí, kterým je 5 a 14 let, odmítla vyjádřit. Podle listu Dnevnik.hr stále bojují o život. 

Inspektoři prověřili restauraci ve Hvaru, kde výprava večeřela. Zjišťovali, jestli problém nebyl s mušlemi, které Italové jedli. Nenašli ale nic závadného, jídlo jako zdroj otravy vyloučili.

Všechno zatím směřuje k lodi, na níž se skupinka plavila. Že je skutečně o problém s jachtou Atlantia, naznačuje i fakt, že v přístavu musela ve středu znovu zasahovat záchranka.

Ošetření potřebovali dva policisté, kteří se na vyšetřování podílejí. Oběma se udělalo špatně. Po vyšetření je ale zdravotníci propustili...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:40 pátek 13. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 15
  • 14
  • 13
  • 13
  • 12