Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Chorvatsku jsou v šoku z prázdných pláží, v Itálii a ve Španělsku z výskytu žraloků

    Žraloci se ve Středomoří objevují stále častěji. Dokonce i na místech, kde to nebývalo zvykem. Chorvatsko zase řeší dramatický úbytek turistů. | foto: Koláž Expres.cz

    Chorvatsko sice letos očekává rekordní turistickou sezonu, o některé oblasti ale aktuálně není příliš velký zájem. V Dalmácii spousta pláží zeje prázdnotou a hoteliéři mají nenaplněné kapacity. Podle tamních médií jsou na vině přemrštěné ceny ubytování a služeb. Čeho naopak povážlivě přibývá, jsou žraloci, kteří se na řadě míst v poslední době objevili. Jejich výskyt hlásí Itálie, Španělsko i Řecko.

    „Mnoho pláží na středním a jižním Jadranu je prázdných,“ informoval chorvatský deník Danas. Makarská, jež je jedním z nejoblíbenějších dalmatských letovisek, měla do poloviny června o čtvrtinu méně hostů v hotelích než loni. V Primoštenu se počet turistů snížil dokonce o polovinu, Istrie hlásí pokles o 11 procent.

    Podle deníku Slobodna Dalmacija turisté v těchto dnech často ruší rezervace a vyrážejí raději jinam. Například v Egyptě nebo Tunisku je možné strávit all inclusive dovolenou za zhruba 14 až 16 tisíc na osobu, zatímco v Chorvatsku za tuto cenu mají návštěvníci maximálně polopenzi.

    Někteří z hoteliérů a majitelů penzionů tak podle deníku Danas začali zlevňovat, aby odliv turistů zastavili. Ceny apartmánů například na Hvaru nebo na Brači klesají o 20 až 30 procent.

    Žralok mako se v minulosti objevil u břehů Chorvatska, letos jeho výskyt hlásí i další evropské země.

    Zatímco v Chorvatsku jsou místní v šoku z toho, že jsou prázdné pláže, v Itálii, ve Španělsku i v Řecku zase nevycházejí z údivu kvůli výskytu žraloků v pobřežních vodách. Řecký rybář Yiannis Gelados vyráží na moře už roky, píše deník Greek City Times. Na páteční vyjížďku ale jen tak nezapomene. Poprvé v řeckých vodách viděl žraloka. Ten se měl k jeho lodi přiblížit v bezprostřední blízkosti pobřeží řeckého ostrova Zakynthos.

    „Nevěděl jsem, co je to za druh, ale byl obrovský,“ popsal rybář s tím, že žralok nebyl agresivní. „Naopak byl klidný a vedle lodi plaval jako delfín,“ řekl pro deník ERT Zakynthos.

    Hodně překvapení byli i v přístavu Ciutadella na španělském ostrově Menorca. Žralok překvapil nejen turisty, ale i tamní obyvatele. „Vůbec to tu neznají,“ řekl redakci TN.cz Čech, který na ostrově čtyři měsíce žije.

    Na ostrově Zakynthos si takhle užívala i Olga Lounová.

    Navíc nejde o první takový případ. Asi před měsícem uzavřela policie pláž Son Bou. Na tu totiž připlaval asi dva a půl metru dlouhý žralok modrý. Informoval o tom deník Menorca Zeitung. Plavčíci okamžitě vyvěsili červenou vlajku a zakázali koupání. Žralok se dostal až na břeh, kde na chvíli uvázl. Poté se vrátil zpět do hlubin.

    Turisty vystrašil žralok i v severní Itálii nedaleko přístavu Livorno. Podle deníku Italy 24 se mohlo stejně jako v případě Zakynthosu jednat o žraloka mako, a to hlavně kvůli velké a ostré tlamě. Dosahoval prý délky tří metrů. Odborníci na mořskou faunu však obavy koupajících se turistů mírní.

    „V celém Středozemním moři je naprosté minimum útoků na lidi. Nanejvýš jde o jednotky takových incidentů za desetiletí a tím myslím napadení, ale nikoliv zabití. Horší je to spíše v teplejších mořích. Sítě proti žralokům se instalují například v Austrálii. Riziko je větší v Tichém oceánu i v tropech. Je to dáno rovněž tím, že i my, lidé, se tam koupeme častěji než v chladných mořích,“ řekl TN.cz Adam Petrusek z pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:30 středa 25. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      33
    • Cože
      27
    • Super
      20
    • Tvl
      8
    • Trapas
      6
    • Sladký
      4