Covid-19 na chorvatském párty ostrově: Z Pagu si ho přivezlo 102 Rakušanů

Více než 100 Rakušanů bylo pozitivně testováno po návratu z ostrova Pag v Chorvatsku. Skutečný počet nakažených bude ale podle úřadů mnohem vyšší. Destinaci nedaleko Zadaru, která je proslulá letními festivaly a večírky, si oblíbili mladí z celé Evropy.

Festivalu Austria goes Zrće, který se na pláži proslulého chorvatského párty ostrova konal ve dnech 17. až 24. července, se podle odhadů zúčastnilo až 19 tisíc Rakušanů. Spolkové země zatím nahlásily 102 nakažených, nejvíce jich bylo v Dolních Rakousích.

Úřady vyzvaly účastníky akce, aby v případě jakýchkoliv příznaků ihned kontaktovali linku zdravotního poradenství. 

„Na PCR test na covid-19 si mají preventivně zajít i ti, kteří momentálně nemají žádné vnímatelné příznaky,“ uvedl člen koronavirového krizového štábu ve Vídni Andreas Huber. 

Všichni účastníci letního festivalu na Pagu by se podle hygieniků měli v příštích dnech vyvarovat dalších společenských akcí. 

Čtyřmilionové Chorvatsko, které patří mezi nejoblíbenější prázdninové cíle Čechů, za uplynulý den zaznamenalo 198 nových případů koronavirové nákazy. Podle Chorvatského turistického sdružení (HUT), které se odkazuje na údaje americké Univerzity Johnse Hopkinse, je v Chorvatsku nejlepší epidemická situace ze zemí středomořského regionu.

Zatímco v zemi na Jadranu je sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se za tuto dobu v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel, na hodnotě 37,65, v Itálii je to 75,52, v Řecku 255,92, ve Francii 288,81 a ve Španělsku 547,89. 

Nejlepší epidemické výsledky v Chorvatsku hlásí Istrie, na dalmatském pobřeží, kam jezdí našinci nejradši, přibývá nových případů nejrychleji.

Minulý týden chorvatská vláda zpřísnila podmínky pro vstup turistům z Británie, Kypru a Ruska, kteří nyní musí předkládat negativní test na koronavirus bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, či nikoliv.

Skrze covid-19 se Pag „proslavil“ už loni. „Zrče na chorvatském ostrově Pag je vyhlášené místo pro mega dance párty velkých mas lidí z různých zemí Evropy. Ano, už tam byli v červenci i Češi, a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR. Pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum,“ komentoval legendární taneční párty na ostrově Pag loni v létě epidemiolog Rastislav Maďar.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:41 pátek 26. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 5
  • 4
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3