Žena s amnézií z Chorvatska obletěla svět: Jde o slavnou šperkařku z Trenčína

Snímky ženy, kterou před víc než týdnem zahlédli chorvatští rybáři na skaliscích u ostrova Krk dehydrovanou, zakrvácenou a dezorientovanou, obletěly svět. Turistku, která si nepamatovala jméno ani to, jak se na místo dostala, se po pár dnech podařilo identifikovat. Daniela A. pochází ze slovenského Trenčína a léta se velmi úspěšně věnovala výrobě šperků, které ji proslavily i v USA a nosí je hvězdy jako Brigitte Bardotová nebo Barbra Streisandová.

Žena, po jejíž totožnosti pátral celý svět, je 57letá Slovenka Daniela A. z Trenčína. Případ, o kterém se psalo v Americe, ve Velké Británii, v Austrálii, ale i v arabském světě, pomohla vyřešit i čtenářka TN.cz, turistka z Prahy, která ženu, již našli na ostrově Krk, poznala. 

Česká turistka si vzpomněla, že jde nejspíš o Slovenku, se kterou se před dvěma týdny bavila během své dovolené na Makarské.

„Nešťastnice strávila noc na břehu a byla nalezena vyčerpaná s drobnými zraněními a dezorientovaná,“ uvedli chorvatští záchranáři na sociální síti poté, co ženu na skaliscích u ostrova Krk zahlédli místní rybáři. Doplnili, že zmíněné ženě může být kolem šedesáti let, nepamatuje si své jméno, neměla u sebe doklady ani mobilní telefon.

Po Chorvatsku měla Daniela A. cestovat sama jen s krosnou. „Chtěla prostě jenom na výlet. Její známí s ní prý nemohli jet, protože by kvůli 14denní karanténě po návratu nemohli do práce. Kromě toho nám vyprávěla, že strávila nějakou dobu v Anglii, takže uměla dobře anglicky,“ popsala turistka z Prahy setkání se záhadnou ženou pro TN.cz.

Poté, co záběry zraněné a dezorientované ženy z Krku obletěly svět, bylo jen otázkou času, kdy ji někdo pozná. Že se jedná o Danielu A., potvrdilo hned několik zdrojů, mimo jiné i rodačka z Los Angeles Nina Smidtová. Pro Total Croatia News uvedla, že Slovenku velmi dobře zná. Neviděli se sice od roku 2015, kdy měla odejít z Los Angeles do Irska, kde chtěla začít nový život se svým novým přítelem.

Záhadnou dámu se ztrátou paměti později identifikovali jako šperkařku Danielu A. z Trenčína, která se proslavila coby šperkařka a uspěla i v USA.

„Slovenka, která pracovala pro společnost, kde jsem v roce 2015 zastávala manažerskou pozici v Los Angeles,“ informovala policii Smidtová. Podle slovenského webu My Trenčín se jedná o ženu, která se rozhodla opustit zemi v roce 1984 a odejít do Spojených Států a prosadit se tam jako šperkařka.

Její výrobky se za mořem rychle proslavily, nosily je i světoznámé celebrity, například francouzská herečka Brigitte Bardotová nebo Barbra Streisandová.

Chorvatští záchranáři ženu vyprostili ze skalisek na ostrově Krk. Záhadnou dámu se ztrátou paměti později identifikovali jako šperkařku Danielu A. z Trenčína.

Případ ženy, která se zranila během cesty po chorvatském Krku, mnohým připomněl Češku Zdenu z Vysočiny. Ta se v reportáži TV Nova navždy proslavila coby bába pod kořenem

Lidé si v této souvislosti vzpomněli i na rodinu z Náchodska, která na několik dní uvázla u dálnice v Polsku po cestě od Baltského moře. A konečně i partu českých seniorů, kteří ztroskotali u italské Elby, kde jejich loď najela na mělčinu a dlouho jim nikdo nedokázal pomoci.

Zásoby jídla se rychle tenčí. Česká skupinka ale zatím netuší, kdy se vrátí domů.

„Dochází nám zásoby jídla i peníze. Lidé začínají být nervózní,“ prozradila v létě 2018 kapitánova manželka Marie Votavová. Pracovnice českého konzulátu v Římě sice uvedla, že celou věc řeší dnem i nocí, to by ale asi nesměla být Itálie, aby šlo všechno bez problémů a hladce.

Nakonec se jich Italům zželelo a alespoň pomohli přepravit věci do přístavu. „Už nikdy nikam nejedu, jsem ráda, že jsme všichni vyvázli v pořádku,“ uzavřela hororovou dovolenou účastnice zájezdu Miloslava Matulová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:54 pátek 21. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2