Čechům spadl jadranský balvan ze srdce: Chorvati odpískali covidové pasy

Jihoevropské země jako Řecko a Španělsko, které spoléhají na comeback turistů v letní sezoně, chtějí, aby si EU s jednotným digitálním osvědčením pospíšila. To by lidem očkovaným proti covidu-19 umožnilo cestovat napříč státy Unie bez testů, karantén a dalších podmínek. Nápad zvažovalo také Chorvatsko, které nakonec k úlevě Čechů z plánu couvlo.

I když to chvíli vypadalo, že se Chorvatsko vydá cestou covidových pasů, nakonec zřejmě s ohledem na letní sezonu změní plány k úlevě většiny českých cestovatelů. Ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová podle serveru Poslovni dnevnik uvedla, že Chorvatsko o zavedení neuvažuje, nepřijde mu vhodné dělat selekci mezi turisty. 

Naopak Řecko a Španělsko již avizovaly, že budoucí očkovací pasy a jistou formu registrace podpoří.

„Chorvatsko se tímto směrem nevydá, ale budeme pokračovat v práci na zavedení bezpečnostních protokolů a zdravotnických standardů, které využijeme v našich propagačních kampaních,“ citoval Brnjacovou Blesk.

Změnu vítají nejen turisté chtiví Jadranu, ale i čeští politici. „Když jako Čech přijedete do Chorvatska, nepůjdete do karantény, budete mít stejná pravidla jako Chorvati, to je ta jednotnost Evropy. Ale pravidla si určí Chorvatsko, tedy nebude jedno pravidlo pro celou Evropu. Dopředu si zjistíte, jaké podmínky ta která země stanovuje, důležité je nebýt diskriminován proti občanům tohoto státu,“ představuje si pravidla pro letní cestování europoslanec Jiří Pospíšil, který o nich promluvil v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Je v kompetenci členských států, aby PCR testy byly bezplatné nebo se snížila jejich cena. Protože testy pro čtyrčlennou rodinu na cestě do Chorvatska výrazně prodraží dovolenou. Ale záleží také na Chorvatsku, jaká pravidla pro pohyb Evropanů s covidovým pasem stanoví, musí být stejná jako pro Chorvaty,“ dodává Pospíšil s tím, že pokud budou chorvatské restaurace otevřené pro místní, měli by mít právo do nich chodit také turisté.

Země českým turistům donedávna zaslíbená covidové pasy odpískala v pravý čas. Hrozilo, že by tuzemští cestovatelé Chorvaty vytrestali tím, že by zůstali doma, případně by zvolili jinou destinaci.

„Snad budou lidé dostatečně rozumní a do zemí, které budou tento nesmyslný pas vyžadovat, nepojedou. Tyto země potřebují turisty a poznali to v roce 2020, kdy jich přijelo minimum. Zrovna Chorvatsko místo aby turisty nalákalo cenami, ještě zdražilo. Počkal bych tak dvě sezony, aby si zrovna tato země znova začala turistů vážit,“ radí další z cestovatelů, který se na Jadran zřejmě nepohrne.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:15 středa 28. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 14
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0