Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Dobro došli! Proč jsou Češi každý rok rádi „paštiky v Chorvatsku“

    Jeli jsme do Chorvatska a bylo to fajn, někdo z nás jel dokonce ještě navíc bez rodiny a bylo to ještě víc fajn. Jestli jste si nevšimli, tak se poslední dobou roztrhl pytel s články na téma „Jeli jsme do Chorvatska“, kdy se dokonce naše oblíbená redakce Auto iDNES.cz z našeho domovského vydavatelského domu „pustila“ jeden do druhého, jestli je to lepší na naftu nebo elektro vozem. Je půlka prázdnin a my dva opět jako každý rok řešíme, proč tam vlastně letos zase jedeme? Část světa je zavřená, všude jsou omezení, ale Jadran nám nevezmou, ani kdyby z nebe mor padal!
    Barbora Koukalová Expres.cz
    Petr Konečný Expres.cz
      20:14
    1/7

    Berte to proto jako letní čtení u chorvatského moře, kde se nejspíše poznáte taky.

    Chorvatsko je jediné místo na zeměkouli, kde se Čech cítí jako doma a zároveň má pocit, že je v cizině. Češi sice nemají rádi chorvatské číšníky, protože jim to občas dost trvá, často nepřinesou objednávku správně, nesklízejí ze stolu a pokaždé čekají dýško, a oni zase nemají rádi nás, protože jim dáme menší všimné než Němci, ale tenhle národností drobný rozkol ve službách a vzájemném očekávání nám nebrání vytvořit si vlastní podstát, kde se nakonec všichni nějak shodneme, na křivdy zapomeneme a příští rok jedeme zas, protože Češi speciálně možná více než Chorvatsko milují tu cestu do něj.

    Ta cesta!

    Je to jako s vánočním bramborovým salátem, každá rodina má prostě svůj vlastní recept na jízdu k Jadranu.

    Jen to rozhodování, jestli přes Maďarsko nebo přes Slovinsko, kudy je to lepší a kde jsou nejhorší benzínky na stavění, je samo o sobě adrenalinové a tato diskuze začíná již v březnu, kdy vykoukne první slunce a začne fňukání o tom, že se letos musí jet k moři. Loni jsme vyrazili o půlnoci a letos to bude už v jedenáct, pojedu s prázdnou nádrží a dotankuju plnou ještě v Česku, hlavně ať nenabíráme v Rakousku, proč chceš jet přes Szombathely, tam skáčou jeleni přes cestu, opravdu se ti chce platit slovinská známka, co když zase zavřou tunel jako loni a budeme čekat tři hodiny, já bych přes Bratislavu nejel...

    Ruku nahoru, kdo nikdy žádnou z těchto vět neslyšel.

    Navíc jsme takoví, že i když dorazíme do cíle, tak cesta ještě neskončila a zbytek dne se řeší, jaká ta cesta byla, jaká bude příště, jaká určitě už nikdy nebude a v kolik hodin vyrazíme za rok. Poté se rozebere, kolik debilů jsme cestou potkali, zda víc podle předpisů nejeli Němci nebo Poláci, že Chorvati jezdí v serpentinách jako hovada, jak dlouho se stálo na mýtu. Přejde se k debatě o záchodech a k věčnému dilematu, proč Maďaři ještě nezavedli placené toalety na eura, když vědí, že nikdo si z minulého roku neschovává žádné forinty.

    Kdo jede do středové a jižnější části Chorvatska, čili musí přejet dálnici Záhřeb – Split (až Dubrovnik), ten se nevyhne remcání ředitele vozu, že ředitel vozu jede už čtyři hodiny pořád na pětku, na šestku či na automat stejnou rychlostí, ranní slunce mu svítí do očí, je vedro a cesta vede furt rovně, což je to nejvíc unavující, daleko víc než noční serpentiny v bažinách v Maďarsku s jeleny. A jsou tam tunely, takže je každou chvíli tma a pak hned světlo a dělá to blbě na oči, Němci v tunelu jezdí jako prasata, protože mají bavoráky, ale já nebudu platit pokutu na stovce v tunelu, jsi blázen? Hele, tady je odmoriště, já tam zastavím, protože mám už úplně vyblikaný oči a ty nemůžeš řídit, protože se pak pojede zatáčkami nahoru a dolů kolem moře a tobě je z toho blbě a furt mluvíš o tom autobusu, co tam spadl ze srázu v osmadevadesátým.

    Taky je to jediná dovolená na světě, kdy se vás po návratu neptají, jaký byl pobyt, ale jak se jelo.

    Co ty na to?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:14 pondělí 22. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      349
    • Trapas
      55
    • Haha
      49
    • Tvl
      25
    • Sladký
      19
    • Cože
      15