Jak rozumět fenoménu This Is America? Klip ovládl svět, tady je k němu návod

Donald Glover je americký herec a raper, který vystupuje pod přezdívkou Childish Gambino. Ačkoliv to vypadalo, že se hudební kariéru chystá pověsit na hřebík, téměř po roce přišel s novou skladbou. A strhl tím až nepředstavitelnou pozornost. Do klipu This Is America skrytě promítl stinné stránky života černošských obyvatel Ameriky a celý svět se teď horlivě snaží odhalit, co konkrétně kterou pasáží myslel. Pojďme si jeho hit, který nasbíral už desítky milionů zhlédnutí, rozebrat.

Než začneme, je tu pár faktů. Videoklip This Is America od umělce jménem Childish Gambino byl na YouTube zveřejněn teprve před týdnem a stihl zatím nasbírat přes 100 milionů zhlédnutí. Každý den mu roste počet zhlédnutí o miliony.

Už nyní, jen týden po zveřejnění, je videoklip novináři a influencery označován jako kulturní fenomén. Není nikdo, kdo by ho neznal nebo o něm nemluvil. Dokonce o něm tweetují a zmiňují se celebrity a společensky vlivní lidé. Dost pravděpodobně se dočká nějakých cen.

Dokonce vznikají videa, kde lidé natáčejí své reakce na toto video, a tato videa pak mají mnoho dalších zhlédnutí. O tom, jak „číst“ videoklip This Is America, lidé diskutují stále, my jsme si na pomoc vybrali teorie ze serverů CNN, The Independent, zábavného portálu BuzzFeed a z komentářů uživatelů, kteří se snažili „neamerickým“ divákům osvětlit, o co jde.

Pochybujeme, že jste o klipu This Is America ještě neslyšeli, ale nepochybujeme o tom, že jste ho viděli víckrát než jednou. This Is America je video, které musíte vidět opakovaně – a pokaždé tam najdete něco nového.

Vražda muže s hlavou v pytli

Klip začíná vcelku nevinně. Na scénu přichází Afroameričan s kytarou, posadí se na židli a začne hrát. Pak se kamera ovšem zaměří na rapera Childishe Gambina, který se podivně pohybuje a dělá zvláštní gesta. 

Přejde ke kytaristovi, ten už ovšem pouze sedí na židli s pytlem na hlavě. V čase 0:50 pak Gambino zaujme netradiční pózu a sedícího černocha zastřelí. Muž, kterého Childish Gambino zastřelí, má hlavu v pytli proto, že se zde odkazuje na anonymitu obětí, bezejmennost, nepodstatnost.

Touto pózou chtěl zřejmě Childish Gambino znázornit postavu Jima Crowa, který je symbolem rasové segregace ve Spojených státech.

Co přesně má tato scéna znamenat? Raper se tím zcela zřejmě snaží naznačit, že postavení černochů ve společnosti nemá ve spoustě případů daleko k minulým časům. Gambinovo chování, a především póza, v níž Afroameričana zastřelí, totiž velmi nápadně připomíná postavu Jima Crowa.

Jim Crow byl v 19. století komickou postavičkou představující černošského otroka. Hrál ji bělošský herec Thomas D. Rice, který maloval svůj obličej na černo a pak černochy parodoval a směšně napodoboval jejich hlas. 

Přesně v této pozici zastřelí Childish Gambino afroamerického kytaristu. Na obrázku je Jim Crow, symbol černošské segregace.

Postava se později stala symbolem rasové segregace a byly po ní pojmenovány i segregační zákony, tzv. zákony Jima Crowa, které obyvatele jiné než bílé pleti vyřazovaly z veřejného života.

Kalhoty od milovníků otroků

Kromě toho kalhoty, které má Childish Gambino na sobě, nápadně připomínají součást uniforem armády jižanské Konfederace. A právě konfederační státy dříve lpěly na otroctví černochů tak moc, že kvůli hrozbě omezení nebo zrušení otroctví dokonce vyhlásily nezávislost na Spojených státech.

Kalhoty rapera odkazují na konfederační státy.

Odvracení pozornosti od hlubšího problému

Gambino začne s dalšími Afroameričany zpívat a tancovat, na pozadí se ale strhnou nepokoje. Taková situace pak v klipu nastane vícekrát a raper vždy předvádí hned několik druhů tradičních amerických či afrických tanců.

Podle mnohých teorií se tím snaží ukázat, jak se k problematice černochů staví americká sociální média – snaží se od nich prostě odvést pozornost.

Funguje to jedinečně, člověk, který video sleduje, je totiž zaujat neobvyklými pohyby umělce a nedává pozor na to, co se děje za ním, stejně jako v médiích konzumenti zpráv řeší povrchní problém a nevidí jeho kořeny.

Střelba v kostele v Charlestonu

Od času 1:40 přichází na scénu gospelový sbor z tradičních afroamerických kostelů. Gambino se sborem zpívá a tancuje, pak ovšem do rukou bere samopal a sbor postřílí. Odkazuje tím na masakr v černošském kostele v Charlestonu z roku 2015, při němž zemřelo devět lidí.

Střelba na sbor odkazuje na masakr v kostele v Charlestonu.

Červený šátek pro zbraně

Ihned poté v čase 1:57 můžeme na videu vidět další odkaz, který se navíc v klipu objevuje už na samotném začátku, v čase 0:53. Gambino po každé střelbě pečlivě odkládá zbraň do červeného šátku, zatímco právě po první vraždě je tělo Afroameričana pouze nešetrně odvlečeno pryč ze záběru.

Raper se tím snaží ukázat, že v Americe panuje větší úcta ke zbraním než k lidskému životu.

Gambino odkládá zbraň, s níž zabil člověka, do rudého sametu, zatímco tělo muže ležící na zemi je surově taženo pryč. Je to metafora na to, že zbrani se v USA dostává větší pozornosti než lidskému životu.

Právě v posledních měsících je žhavým tématem otázka legálního držení zbraní, po jehož omezení volá například na základě masakru na střední škole v Parklandu část veřejnosti.

Nepokoje v pozadí, mobily, sebevražda, apokalypsa

V čase 2:13 můžeme v pozadí mezi demonstranty vidět muže, který páchá sebevraždu skokem z horního patra budovy. Tím by mohl Gambino odkazovat na vzrůstající počet sebevražd, se kterými se Amerika v posledních letech potýká.

Zatímco Gambino tancuje a vy jste přitahováni jeho pohyby a výrazem, nedáváte pozor na to, co se děje v pozadí. Lidé se mlátí s policií, nějaký muž je u svého auta okraden, jiný páchá sebevraždu.

Za umělcem se vždy něco děje, lidé se perou s policií, honí jeden druhého, nějaký muž je okraden u svého vozu, to vše je metafora na to, jak je odváděna pozornost povrchním tancem.

V čase 2:29 vidíme skupinu, která si vše natáčí na telefon. Velmi pravděpodobně se tím autor snaží naznačit, že lidé takovým způsobem často ukazují svou péči, ale ve skutečnosti proti skutečným problémům nikdy nezasáhnou.

Lidé jsou účastni běsnění jen jako pozorovatelé, kteří si to natáčejí a fotí na mobil.

V čase 2:35 se pak objevuje další skrytý odkaz, v pozadí projede jezdec na bílém koni. Velmi pravděpodobně tím Gambino naznačuje přicházející apokalypsu, protože takovému výjevu odpovídá citace z bible: „Podíval jsem se a hle – bledý kůň: A jméno, které na něm sedělo, bylo Smrt. A peklo ho následovalo.“

V pozadí projede jezdec na bílém koni. Je to jeden z apokalyptických jezdců z knihy Zjevení Janovo. Vzhledem k tomu, že nemá luk, nebude to jezdec jako symbol pro dobývání, ale bude to jezdec Smrt.

Po drogách se svět uklidní

Ke konci klipu se objevuje sedmnáctivteřinová pasáž, v níž raper rukou naznačuje střelbu, ale nezpívá a nehraje ani žádná hudba v pozadí. Je možné, že tím chce vzdát úctu sedmnácti obětem střelby na škole v Parklandu na Floridě.

17 vteřin ticha a zamrznutého pohybu s naznačeným střílením odkazuje na 17 obětí.

Gambino pak „nevystřelí“, ale zapálí si jointa. Může to mít spojitost s drogami a kriminalitou.

Gambino si poté zapálí jointa a vyleze na střechu vozu, který stojí v tovární hale mezi dalšími vozy, scéna je najednou poklidná. Teorie na tuto scénu se různí a jsou spekulativní.

První hovoří o tom, že se jedná o zobrazení toho, jak a proč lidé užívají drogy. Zatímco ve videu prve panoval chaos, po zapálení jointu se situace uklidnila. Lidé tedy po požití drog podlehnou iluzi, že svět je v pořádku.

Odkazuje konec na černobílý Detroit?

Druhá teorie si všímá toho, že Gambino na střeše vozu předvádí pohyby Michaela Jacksona, jenž se poté změnil na bělocha. Okolo stojící auta mohou odkazovat na Detroit – město autovýroby, kde byla většina populace černošská, ale nyní se Detroit stává spíše městem bělochů.

Samotný Detroit kromě výroby vozů bohužel neblaze proslul i pro svou chudobu a vysokou kriminalitu.

Je toto odkaz na automobilové město Detroit?

Kde je pravda, zatím není jasné, sám umělec několikrát odmítl klip rozebírat a vysvětlovat.

Celý význam klipu pak jen podtrhuje závěrečná scéna, v níž Childish Gambino s hrůzou v očích utíká před bílými lidmi. Tím se zřejmě snaží ukázat, že černoši musí ve společnosti i nadále čelit pronásledování.

This Is America je nejprve šok a pak kývání do rytmu

A největší pozornost, čím klip tolik přitahuje? Dramaturgická výstavba, dá-li se to tak nazvat. Video začíná příjemnou melodií, která vás nutí kývat se do rytmu, pak přijde šok v podobě vraždy, kdy se divák zarazí, ale poté zase začne hrát rytmická melodie, která nás už zase nutí se spokojeně pohupovat, a na vraždu už dále nemyslíme.

Je to metafora na to, že lidé jsou vlastně primitivové. Cizí neštěstí a smrt nás z komfortní zóny vytrhnou jen na chvíli a za pár okamžiků si už zase spokojeně broukáme v naší osobní bublině.

A slova This is America, tedy Tohle je Amerika, zazní vždy poté, co Childish Gambino někoho zastřelí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:07 úterý 11. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 41
  • 10
  • 8
  • 7
  • 6