Roste množství Čechů, co si přejí v zemi více uprchlíků, ukázal průzkum

Česká společnost není přijímání uprchlíků příliš nakloněná, a to ani ve srovnání se sousedním Polskem. Zaznamenal to nejnovější průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění při Akademii věd ČR. Zároveň se ale ukazuje trend, kdy je více Čechů ochotných uprchlíky přijmout a nechat je zde usadit.

V rámci výzkumu se ukázalo, že občané ČR se staví iproti přijímání uprchlíků ze zemí postižených válečným konfliktem. Celých 61% se domnívá, že bychom takto postižené migranty neměli přijímat vůbec.

Co se týká příchozích ze Severní Afriky a Blízkého Východu, je nechuť k pomoci těmto lidem dokonce 79% z dotazovaného vzorku čítajícího 1023 respondentů.

Uprchlíky vnímají čeští občané jako bezpečnostní hrozbu. „Česká veřejnost očekává, že se cizinci co nejvíce přizpůsobí zvyklostem české kultury a dlouhodobě je vnímá jako bezpečnostní riziko. Občané jsou více nakloněni krátkodobým pobytům než těm dlouhodobým s možností žít natrvalo v ČR,“ uvádí se ve zprávě.

Oproti předchozím obdobím je ochota přijmout a nechat cizince v naší zemi usadit na vzestupu, když má tato varianta podporu u 3% dotazovaných.

Nárůst je zřejmý zejména v ochotě přijmout uprchlíky z válečných oblastí. 32% respondentů by umožnilo přijetí cizinců ze zemí postižených válečným konfliktem alespoň po dobu než se budou moci vrátit domů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:40 středa 26. července 2017. Anketa je uzavřena.

  • 162
  • 84
  • 56
  • 30
  • 15
  • 12