Krev stříkala až na strop. U soudu s komplici útočníků na Charlie Hebdo se objevily děsivé fotky

Ve Francii pokračuje světově sledovaný soud s komplici teroristů, kteří v roce 2015 zaútočili na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Ten krátce předtím otiskl karikaturu zesměšňující proroka Mohameda. Tentokrát po boku dalších svědků vypovídal protiteroristický specialista Christian Deau, který na místo činu dorazil krátce po útoku. Z fotografií a videí identifikoval těla a z jeho slov leze mráz po zádech.

Poválená těla, všude krev. Tak to vypadalo v redakci časopisu Charlie Hebdo po řádění bratrů Chérifa a Saida Kouachiových. Na fotografiích, z nichž policista Christian Deau prováděl identifikaci, měly oběti přiřazeny každá vlastní písmeno.

„Tělo C patří panu Wolinskému. Ten byl třikrát zasažen. A toto tělo patří Tignousovi, toho popravili ze vzdálenosti méně než deset centimetrů,“ popisuje Deau všech jedenáct obětí, přičemž výše uvedení muži pracovali v Charlie Hebdo jako karikaturisté. Tignous byla přezdívka Bernarda Verlhaca.

„Pokud ty obrázky přiblížíte, můžete vidět, že krev je dokonce i na stropě,“ dodal u soudu policista, kterého cituje server Ad.nl.

Obrázky samozřejmě nebyly puštěny na veřejnost, jsou součástí spisového materiálu. 

Teroristé si počínali chladnokrevně. Další svědkové, zaměstnanci Charlie Hebdo, pak popisovali, jak si vražedné běsnění pamatují oni.

„Padl jsem na zem, hlavou pod stůl, tváří na podlahu. Pak už jsem nic neviděl. Začala střelba a já si okamžitě řekl, že tady zemřu. Zadržel jsem dech, protože mě napadlo, že když mě uvidí dýchat, budou po mně střílet. Potom jsem slyšel, jak blízko mě jeden z nich křičí: Kde je Charb (Stéphane Charbonnier byl šéfredaktorem Charlie Hebdo, teroristé z něj udělali hlavní cíl útoku, pozn. red.)? Krátce nato jsem zaslechl další dva nebo tři výstřely,“ popsal u soudu současný šéfredaktor magazínu Laurent Sourisseau alias Riss.

Charbonnier byl na místě střelby mrtev.

Laurent „Riss“ Sourisseau pokládá květiny při výročí teroristického útoku na redakci Charlie Hebdo.

„Byl jsem na zádech, netušil jsem v tu chvíli, jestli jsem vážně zraněn. Slyšel jsem hlasy některých kolegů a pomyslel jsem si: Ale co ostatní? Proč nic neříkají? Pak jsem si uvědomil, že ostatní jsou mrtví,“ dodal.

Šéfredaktor Stéphane Charbonnier drží v ruce vydání svého časopisu s karikaturou proroka Mohameda.

Útok přežila i redaktorka Sigolène Vinsonová. Ta se, jak u soudu vypověděla, po příchodu teroristů schovala.

„Jenže jeden z těch vrahů mě našel. Přiložil mi zbraň k čelu, potom ale řekl: Ženy nezabíjím. Musíš si ale přečíst korán,“ popsala Vinsonová.

Soud bude pokračovat několik dalších měsíců. Spravedlnosti čelí čtrnáct kompliců, kteří bratrům Kouachiovým pomáhali teroristický útok připravit zejména logisticky, například jim dodali zbraně.

Charlie Hebdo při příležitosti zahájení soudu znovu karikatury proroka Mohameda otiskl. Třeba v Pákistánu a dalších zemích Blízkého východu kvůli tomu došlo k masovým protestům, při nichž útočníci křičeli kromě jiného i „smrt Francii“.

Někteří dokonce v reakci na karikatury Charlie Hebdo zapalují francouzské vlajky.

Redakce se po útocích přestěhovala na jiné, utajené místo. Její zaměstnanci ho popisují jako bunkr. Objekt je hlídán policií, redaktoři a karikaturisté mají dokonce osobní ochranku. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:03 neděle 10. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 18
  • 17
  • 16
  • 16
  • 14