Od rapu mezi radikály: „Teroristy z Charlie Hebdo jsem naverboval já,“ přiznal bývalý islamista

Má výrazný podíl na tom, že v lednu roku 2015 došlo ke strašlivému teroristickému útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Přesto Farid Benyettou před soudem se čtrnácti obžalovanými komplici stanul jako svědek. Právě on nejprve před lety bratry Kouachiovy naverboval k radikálnímu islámu a ještě těsně před útoky s nimi byl v kontaktu. Poté se dobrovolně přihlásil policistům a nabídl jim spolupráci. „Mrzí mě to, tak rád bych vrátil čas,“ smutnil u soudu Benyettou, který se islamismu veřejně vzdal a nyní pracuje jako řidič kamionu.

Nebýt Farida Benyettoua, možná by k hrůzostrašnému útoku na Charlie Hebdo vůbec nedošlo. Přestože přímý podíl na něm (pravděpodobně) nenese. 

Benyettou nebýval jen obyčejným islámským radikálem, byl především mentorem mladých muslimů, které mezi svoje soukmenovce z al-Káidy verboval. Patřil mezi ně i Chérif Kouachi, tedy jeden z bratrů, kteří útok na Charlie Hebdo spáchali.

Když Chérif Kouachi Benyettoua poznal, byl to dvaadvacetiletý poslíček s pizzou, který snil o kariéře rapera. Pro radikály ideální cíl: mladý, chudý, ale přesto cílevědomý muslim. Jakmile se dali dohromady, začal se Chérif ostře radikalizovat. V roce 2004 odcestoval do Iráku za al-Káidu bojovat.

Farid Benyettou naverboval Chérifa Kouachiho, teroristu z Charlie Hebdo, k radikálním islamistům.

Pak se jejich cesty rozešly. Kouachi zapadl mezi radikály, zatímco Benyettoua zatkla policie, když rozbila jeho síť verbující mladé islamisty. Šel sedět na čtyři roky. 

„Chtěl bych vrátit čas, dát věci do pořádku, ale bohužel to nejde. Vězte, že mě to opravdu mrzí. Povzbudil jsem Chérifa Kouachiho na jeho cestě mezi džihádisty, podpořil jsem jeho odchod do Iráku v roce 2004. Jsem nepochybně spojen s jeho cestou, ale toho, co pak udělal, jsem se neúčastnil,“ sypal si Benyettou popel na hlavu před soudem.

Jeho vliv na útoky je předmětem otázek. Benyettou se veřejně vzdal islamismu, dnes pracuje jako řidič kamionu. V knize vydané v roce 2017 se nechal slyšet, že před osudným lednem 2015 s bratry Kouachiovými mluvil a snažil se jim prý útok na redakci Charlie Hebdo vymluvit.

Jak se ale nechal slyšet i nyní u soudu, silně zradikalizovaného Chérifa tím akorát rozzlobil.

„Jediným způsobem, jak něco vyřešit, pro něj bylo násilí,“ prohlásil Farid Benyettou.

Jenže právníci obhajující přeživší i pozůstalé po obětech útoku se nenechali slovy Farida Benyettoua jen tak uchlácholit. A tak údajně bývalý islamista čelil otázkám, proč plně nevyužil svého vlivu, aby bratry Kouachiovy zastavil, nebo proč policii nabídl spolupráci při vyšetřování jejich činu, místo aby před ním varoval.

„Mohl byste být falešným kajícníkem, který používá utajení takíja,“ konfrontovala dokonce Benyettoua jedna z obhájkyň obětí. Narážela na právo islamistů zapřít svoje přesvědčení mezi nepřáteli a tím se maskovat.

Útok na Charlie Hebdo, následný únik bratrů Kouachiových a souběžně probíhající útok na pařížský supermarket, který má svědomí terorista Amedy Coulibaly, napojený na oba bratry, jsou označovány jako tři dny pařížského teroru. Ten si celkově vyžádal sedmnáct lidských životů. Šlo o vůbec první z řady teroristických útoků na území Francie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:27 úterý 2. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10