Charlie Hebdo pobouřil Rusko žerty o Alexandrovcích. Měříme všem stejně, brání se

Francouzský satirický magazín Charlie Hebdo vešel v celosvětovou známost poté, co islámští radikálové spáchali v lednu 2015 teroristický útok na jeho redakci, během kterého zemřelo 12 lidí. Magazín nepřestal ani po násilné smrti části redakce vycházet a stále si dělá legraci z kontroverzních témat. Nyní pobouřil Rusko karikaturami spadlého letadla se sborem Alexandrovců. Redaktoři se brání, že měří všem stejně.

Francouzský satiristický měsíčník Charlie Hebdo zná celý svět poté, co se jeho redakce stala v lednu 2015 terčem teroristického útoku. Islámští radikálové tehdy zastřelili 12 lidí. Důvodem měla být skutečnost, že magazín vydal karikatury proroka Mohammeda, což pobouřilo militantní muslimy.

Ani po masakru v redakci nepřestal Charlie Hebdo vycházet. Lidé po celém světě vyjadřovali svou soustrast odznáčky a profilovými fotkami na sociálních sítích s nápisem „Je suis Charlie“ (Jsem Charlie). Poté, co se v magazínu otiskly další koláže na kontroverzní témata, mnoho z někdejších podporovatelů svou náklonnost k časopisu přehodnotila.

V Charlie Hebdo si redaktoři dělali srandu například z utopeného syrského chlapce Aylana, který se stal jedním ze symbolů uprchlické krize nebo ze sestřeleného letadla nad Sinají. Nyní byly v Charlie Hebdo publikovány karikatury, které zesměšňují smrt části armádního pěveckého sboru Aleandrovců, což pochopitelně rozzuřilo Rusko, které pád letadla Tu-154 považuje za národní tragédii.

Na karikaturách je například padající letadlo s křičícím sboristou a popiskem: „Alexandrovci přidali novou píseň na repertoár“. Další karikatury zachycují například havarované letadlo s popiskem: „Putin bohužel na palubě nebyl“ nebo členy Alexandrovců zpívající pod vodou rybám s popiskem: „Alexandrovci si zvykají na nové publikum“. Na jedné z karikatur je kromě Alexandrovců i ruský velvyslanec Andrej Karlov, kterého zastřelil atentátník v Ankaře.

Nové vydání Charlie Hebdo pochopitelně pobouřilo ruskou veřejnost i vysoké státní představitele. Ruský ministr obrany Igor Konašenkov označil karikatury za nehorázné a ponižující. „Pokud takovéto „umění“ má zosobňovat západní hodnoty, pak jsou jejich nositelé ztraceni,“ prohlásil Konašenkov.

Podle redaktorů Charlie Hebdo je podobná redakce pochopitelná. „Neútočíme na nikoho konkrétního, měříme všem stejně. Teď jsou to Alexandrovci, příště to bude někdo jiný. Je jasné, že vždy to někoho urazí, ale o tom je černý humor, který má v demokratické společnosti své místo,“ brání se redakce kontroverzního časopisu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:10 pátek 28. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 90
  • 33
  • 17
  • 15
  • 14
  • 13